Četvrtak, 06 Studeni 2014 13:45

Požeština ima uređeno odlagalište za 10-tak godina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

„KOMUNALAC POŽEGA“ PREUZEO NOVU KAZETU ZA ODLAGANJE KOMUNALNOG OTPADA  -

 VINOGRADINE – Grad Požega jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji imaju sve potrebne dozvole i uređene kazete za odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu Vinogradine. Prikupljanjem i odlaganjem komunalnog otpada upravlja tvrtka Komunalac Požega, koji je od izvođača radova upravo primio gotovu novu kazetu broj 4 za buduće odlaganje. IMG 5180– Radovi na izgradnju ove kazete vrijedni su oko 1,15 milijuna kuna, a sa 60% radove je financirao Fond za zaštitu okoliša, a 40% tvrtka Komunalac Požega uz suglasnost grada Požege. Obuhvaća preko 10 tisuća m2 i kapaciteta 50 tisuća m3, što gradu garantira dugoročno rješenje pitanja odlaganja komunalnog otpada. Za grad Požegu je važno da su na vrijeme pokrenuti svi postupci, te je kazeta završena u 120 dana – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović prilikom preuzimanja objekta kazete od izvođača radova.

 Kako se trenutno komunalni otpad odlaže u kazetu broj 3 koja ima kapaciteta, s ovom novom kazetom Požeština rješava svoj problem odlaganja za 10-tak godina. – Zadovoljstvo mi je što smo u rekordnom roku izgradili ovu novu kazetu koja je zadnja faza sanacije odlagališta komunalnog otpada koje je krenulo 2004. godine. Ova kazeta zadovoljava naše potrebe za 6 godina, a svakako će trajati dok ne počnu funkcionirati regionalna odlagališta za komunalni otpad. Kazeta je rađena po svim tehničkim propisima, IMG 5184sa zaštitnim folijama i sve procjedne vode koje bi bile štetne za okoliš se prikupljaju u laguni, te sistemom recirkuliranja vraćaju ponovno na otpad. nema nikakvih opasnosti od zagađivanja tla i podzemnih voda – istakao je Anto Bekić, direktor Komunalca Požega, koji smatra da će odvojeno prikupljanje otpada već kod samih građana, koje je samo u prvim mjesecima rezultiralo sa 110 tona odvojenog otpada, znatno produžiti mogućnost odlaganja u kazete, jer će komunalnog otpada biti sve manje. Grad Požega uskoro počinje i sa skupljanjem papira u plave kante koje će dobiti sva domaćinstva, a ostale vrste ambalaže i otpada će se prikupljati u odvojenim PVC vrećama koje su već dostavljene u domaćinstva.

 Grad Požega kreće prvi sa ovakvim načinom odvojenog prikupljanja otpada, a nakon toga kreću ostala gradska i općinska središta na području Požeštine, tri grada i pet općina. – Zadovoljni smo dosadašnjim potezima na razdvajanju otpada i standarda koje prati naša tvrtka Komunalac, te što prati natječaja Fonda za zaštitu okoliša, da ne treba grad financirati IMG 5181kompletnu izgradnju. grad Požega kreće u izgradnju dva reciklažna dvorišta, jedno ovdje na Vinogradinama a drugo u Industrijskoj ulici. Sve projekte financirao je Fond u potpunosti, a samu izgradnju sa 80%, koja bi trebala biti završena slijedeće godine – rekao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.