Nedjelja, 07 Prosinac 2014 12:39

Za rođendan nova knjižnica vrijedna 12 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GRAD PLETERNICA OBILJEŽIO DAN GRADA I BLAGDAN SV. NIKOLE ZAŠTITNIKA

 PLETERNICA – Jedan od gradova koji ima najbrži razvoj infrastrukture i razvoj društvenog standarda u Požeško-slavonskoj županiji proslavio je svoj rođendan, obilježio Dan grada Pleternica i blagdan svog IMG 8623zaštitnika sv. Nikole. Za svoj rođendan grad Pleternica dobio je i vrlo vrijedan poklon, novu gradsku knjižnicu i čitaonicu vrijednu 12 milijuna kuna. U ovom povijesnom trenutku za grad Pleternicu ispred vrlo moderno uređene knjižnice postavljena je i bista Ivanu Švearu, povjesničaru i piscu prve hrvatske povijesti na hrvatskom jeziku koji je kao svećenik služio u obližnjoj župi Sesvete.

 - Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica osnovana je 1907. godine, a bila je ponos hrvatskog roda ovog dijela lijepe naše. Ljudski rod bez pisane riječi, bez knjige gotovo je nezamislivo. Knjiga je prvo što nas nosi po moru znanja, svijetlost koja tamu osvjetljava, kako bismo se mogli radovati punini života u sebi, svojoj obitelji svojoj domovini. Bez knjige nema života ni za koga – istakao je Franjo Novak, ravnatelj pleterničke knjižnice, koji se zahvalio bivšem gradonačelniku i saborskom zastupniku Franji Luciću koji je imao prije nekoliko godina viziju i uvijek isticao, „sagradit ćemo je“. Do tada je pleternička knjižnica radila u skromnim i skučenim prostorima gdje je često IMG 8640bilo malo mjesta između tisuća knjiga za one koji su po knjigu došli, za književne i pjesničke susrete, promocije knjiga i dr. Zahvalio je i Ministarstvu kulture koji je financirao ovaj projekt vrijedan 12 milijuna kuna.

 Došavši prije godinu i pol na mjesto pleterničke gradonačelnice Antonija Jozić taj posao dovršetka knjižnice je nastavila, uvijek ističući, „bit će posebna“ i ona je danas predana građanima Pleternice, štovateljima knjige i pisane riječi, da bude nezaobilazno mjesto u njihovim budućim životima. - Danas s ponosom otvaramo vrata naše nove Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica, modernu i prostranu smještenu u samom centru grada, koja će postati središte grada, mjesto znanja i javnog okupljanja, postat će mjesto učenja, čitanja, razvoja stvaralaštva i kulture, u konačnici zamašnjak razvoja našeg grada. Predajemo je onima koji su ju osnovali, nepoznatim ljudima koji su čuvali hrvatski izričaj kroz 107 godina postojanja, predajemo je hrvatskim sokolovima koji su 90-tih godina pomogli uspostavu neovisne nam Republike Hrvatske, a u konačnosti svim građanima Pleternice i našoj djeci u nasljeđe. Svima njima IMG 8659otvaramo vrata budućnosti – istakla je gradonačelnica Jozić, zahvaljujući svima koji su prepoznali njihova nastojanja da danas imaju ovakvu knjižnicu.

 Ispred Ministarstva kulture koje je financiralo izgradnju knjižnice, nazočila je pomoćnica ministrice mr. sc. Vesna Jurić Bulatović koja je zajedno s bivšim gradonačelnikom Lucićem i današnjom gradonačelnicom Jozić prerezala svečanu vrpcu trobojnicu i tim činom knjižnicu predala na upotrebu Pletrničanima. – Otvaranje ovakve velebne i suvremene kulturne ustanove kakva je nova HKČ Pleternica izniman je događaj pa možemo reći da je ovo ujedno i svečanost cjelokupne hrvatske knjižničarske zajednice. Ministarstvo kulture je prepoznalo važnost ovakve kapitalne kulturne točke u ovom dijelu Požeško-slavonske županije, koja predstavlja temelj infrastrukture za ukupan i uspješan razvoj sredine u kojoj se nalazi – istakla je pomoćnica Bulatović, poželjevši da ova knjižnica postane i ostane mjesto kulturnog života čitavog pleterničkog kraja, postavljenih na dugoj tradiciji sa više od 100 godina knjižnice i čitaonice u Pleternici.
U nastavku u dvorani nove knjižnice održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća grada Pleternice, na kojoj je gradonačelnica Jozić IMG 8678iznijela podatke o razvoju grada u protekloj godini, a zajedno s predsjednikom vijeća Marijanom Aladrovićem uručila i plakete počasnim i zaslužnim građanima, tvrtkama i ustanovama s područja grada Pleternice za ovu godinu.

 Svečanu sjednicu uveličali su Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Požega, Tamburaški orkestar navedene škole a za kraj nekoliko odlično primljenih skladbi izvela je naša najpoznatija violončelistica Ana Rucner, koja je sve završila „Odom radosti“.

 Povelju počasnog građanina dobio je Slobodan Markota koji, nažalost zbog bolesti nije bio u mogućnosti primiti povelju, pa je u njegovo ime to učinio brat Marinko Markota. - Slobodan Markota je rođen 16. kolovoza 1951. godine u mjestu Poklečani, Bosna i Hercegovina a u Pleternici živi od 1957. godine. Osnovnu školu je pohađao u Pleternici, potom Gimnaziju u Požegi a diplomirao je na Ekonomskom IMG 8732fakultetu u Zagrebu. Bio je financijski direktor “Oropleta” u vrijeme kada je ta tvrtka zapošljavala 600 radnika. Suvlasnik je tvrtke “Alca Zagreb” u kojoj je bio rukovoditelj više od 20 godina. Kroz tvrtke “Alca” i “Vina Markota” investirao je znatna sredstva u pleternički kraj (poslovna zgrada u središtu Pleternice-Billa, logistički centar Alce u poduzetničkoj zoni, obnova vinograda na Starcu i Klikunu, ukupno preko 12 milijuna Eura), osnivač je i tvrtke “Podrumarstvo Markota” koja sada obnavlja podrum iz 17. stoljeća “Klikun” u središtu Pleternice. Slobodan Markota je prije 30 godina bio jedan od osnivača pleterničkog šahovskog kluba kojemu i danas financijski pomaže. Sudjeluje i u humanitarnim akcijama a mjesto stanovanja danas mu je Zagreb i Pleternica.

 Godišnju nagradu grada Pleternice dobila je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Grada Pleternice. - Udruga je osnovana 1996. godine. Glavne aktivnosti su joj promicanje istine i očuvanje dostojanstva Domovinskog rata, kao i uspomene na 27 poginulih, umrlih i nestalih branitelja iz pleterničkog kraja. Udruga provodi predavanja “Sat istine” za učenike osnovnih škola, a spreman joj je i projekt “Vrijeme istine” za srednjoškolce IMG 8710na kojima učenike upoznaje sa događajima u Domovinskom ratu. Aktivno surađuju s gradom, institucijama i drugim udrugama, a sve kako bi Domovinski rat i njegovi sudionici imali adekvatan i zaslužen status.

 Pilana MID Frkljevci - Obrt Pilana MID iz Frkljevaca radio od 1996. godine. Godišnje obradi do tri tisuće kubnih metara drvne građe. Četrdeset posto proizvoda plasira na inozemnom tržištu. Trenutačno upošljava pet radnika, ali zbog povoljne klime na tržištu planira proširiti proizvodnju.
Šahovski klub Vina Markota – Klub je osnovan 1981. godine u okviru sportskog društva Oroplet. Vrlo brzo nakon osnutka plasirali su se u regionalnu ligu Slavonije i Baranje. Klub svoj najveći uspjeh postiže 2001. godine plasmanom u Drugu hrvatsku ligu. Klub ima trinaest šahista I trenutačno su u vrhu Treće lige, a glavni cilj im je popularizacija šaha među mladima.

IMG 8718NK Slaven Gradac - Klub je obilježio 85. godišnjicu osnutka ulaskom u viši rang natjecanja (1. Županijska nogometna liga) gdje je nakon jesenskog dijela prvenstva ‘zasjeo’ na prvo mjesto tablice. Podsjetimo, stari zapisi kažu kako je osnivač kluba bio mjesni gostioničar Oharek i da je u to vrijeme postojao Sportsko-rekreacioni centar Gradac. Najveći dosadašnji uspjeh kluba je ulazak u polufinale Županijskog nogometnog kupa a “Slaven” je u tri navrata ulazio u 1. županijsku ligu.