Nedjelja, 21 Prosinac 2014 12:32

Projekt IPARDA vrijedan 4,7 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČELI RADOVI NA SUSTAVU ODVODNJE ZA ČEŠLJAKOVCE I GOLO BRDO

 KAPTOL – Još jedna vrijedna investicija započela je na području općine Kaptol, točnije za naselja Češljakovce i Golo Brdo gradi se sustav za odvodnju i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Cijeli projekt se gradi sredstvima IPARDA ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna bez PDV-a.

IMG 9996– Dužina cijelog sustava je preko 6.000 metara sa uređajem za pročišćavanje voda. Financira se iz mjere 301 IPARDA iz kojega očekujemo stopostotni povrat sredstava. Ovaj projekt čekamo dugo i po drugi puta krećemo s radovima zbog problema s prvim izvođačem radova. Sada nam taj projekt izvodi Vodoprivreda Vinkovci – istakao je načelnik općine Mile Pavičić koji se nada da će novi izvođač radove izvesti i prije zadanog roka, u ljeto 2015. godine.

 - Ovo će puno značiti ovim naseljima, jer do sada neka kućanstva kanalizaciju imaju riješenu preko septičkih jama a neki ispuštaju svoje otpadne vode u vodotokove ili cestovne jarke. Na taj način dolazi i do sukoba i lošim međuljudskih odnosa prouzrokovanih tim problemom, jer se otpadne vode ispuštaju nekontrolirano. Sada će prije svega biti zaštićena okoliš i naši vodotoci, bit će znatno lakši život stanovnicima ova dva naselja i sva odvodnja će biti uređena na potpuno prihvatljiv način. Ovo je trenutno najveći projekt komunalne infrastrukture na području općine Kaptol – dodaje načelnik Pavičić zadovoljan što su iako manji, vijećnici općinskog vijeća prihvatili ponuđeni proračun za 2015. godinu. Zbog ovih sredstava iz IPARDA proračun izgleda veći, čak 8 milijuna, no stvarni izvorni proračun je 2,2 milijuna kuna, te bez projekata financiranih iz državnih ili EU fondova ne nudi veliki razvoj. Zbog toga su u općini Kaptol trajno orijentirani na izradu projekata za razvoj i apliciranje prema fondovima.