Petak, 06 Veljača 2015 09:10

Žele veću i bolju međusobnu suradnju općina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA OPĆINA TVRDI DA PROJEKTE IMAJU ALI NEMA NATJEČAJA -

Na posljednjoj sjednica Upravnog odbora Udruge općina u RH razmatrala su se brojna pitanja iz nadležnosti općina, a načelnik općine Jakšić, Ivica kovačević kao predstavnik Požeško-slavonske županije i pet naših općina sudjelovao je u radu, te nas izvještava o Zaključcima.

Udruga općina u RH prikupit će u najkraćem mogućem roku podatke o projektima svih općina u Hrvatskoj koji su tehnički spremni za provedbu, ali koji se ne mogu realizirati jer za njih jednostavno - nema natječaja! Svrha tog kataloga bit će opovrgavanje tvrdnje u javnosti kako su općine slaba karika mogućeg novog investicijskog ciklusa jer ne iskorištavaju prilike koje im se navodno pružaju.

Zaključak je to Upravnog odbora Udruge općina sa sjednice održane u utorak 27. siječnja 2015. u Zagrebu, koju je vodio predsjednik Udruge Đuro Bukvić. Najavljeno je također da će ova udruga nakon prvog tromjesečja 2015. godine prikupiti podatke o prihodima općinskih proračuna kako bi se definirali efekti porezne reforme koja je stupila na snagu početkom godine i koji su, prema prvim saznanjima, vrlo nepovoljni.

Upravni odbor raspravljao je i o problemu vlasništva nad zemljišnim parcelama na područjima općina na koje se, odlukom državnog odvjetništva, upisuju javne i državne tvrtke i tako onemogućavaju lokalnu samoupravu u raspolaganju imovinom ocijenivši da je ta praksa neprihvatljiva.

Dogovoreno je da će Udruga u usmjeriti svoje kapacitete na intenziviranje suradnje s općinama kako bi prikupljanje stavova i razmjena informacija kao i medijska prisutnost bili veći i efikasniji.

Tekst/Foto: Vladimir Protić