Petak, 30 Ožujak 2012 13:16

Za projekt razminiranje 80.000 eura

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GRADU LIPIKU URUČENA VRIJEDNA DONACIJA VLADE JAPANA   -

LIPIK - Vlada Japana, u okviru humanitarnoga Programa pomoći za ljudske potrebe u Republici Hrvatskoj, odobrila je donaciju za "Projekt potpore razminiranju Lipika" u iznosu od 80.000 eura. Veleposlanstvo Japana jučer je u svojim prostorijama organiziralo svečano potpisivanje darovnoga ugovora, kojemu su nazočili i gradonačelnik Lipika te požeško-slavonski župan Marijan Aladrović koji se tom prigodom obratio okupljenima, zahvalivši se japanskoj Vladi na vrijednoj pomoći.

Japanska Vlada podupire razminiranje u Republici Hrvatskoj od 2001. godine. Spomenutom donacijom od 80.000 eura razminirat će se područje od 55.000 četvornih metara oko grada Lipika i pridonijet će sigurnosti tamošnjega stanovništva te potaknuti razvoj lokalne zajednice. U ime ITF Enhancing Human Security, Darovni ugovor potpisao je Dorijan Maršič. U ime Vlade Japana, svaki je darovni ugovor pojedinačno, a bilo ih je ukupno pet, potpisao je veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, Nj.E. gospodin Masaru Tsuji.

Vlada Japana je kroz još jedan projekt pomogla našoj županiji, zajedno s Brodsko-posavskom županijom. Riječ je o Projektu poboljšanja društvenih sadržaja, kako bi se izbjegle opasnosti od mina u naseljima Slavonski Kobaš, Trnjanski Kuti, Brestovac i Zakorenje. Osigurana je oprema za dječja igrališta, i to u iznosu od 16.015 eura, što će omogućiti sigurnost dječjoj igri i udaljiti ih od minskih polja. Projekt će provesti Hrvatski Crveni križ, u suradnji s područnim uredima u Slavonskom Brodu i Požegi.