Srijeda, 04 Travanj 2012 14:17

Zar smo manje vrijedni stanovnici

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PROSVJED STANOVNIKA NAKON SAZNANJA DA SE PRUGA NEĆE OBNAVLJATI  -

ČAGLIN - Josipoviću i Milanoviću, jeste li i nama predsjednik i premijer? Vlada-rupa bez dna, HŽ-rupa bez dna, Čaglin-rezervat. Vratite nam naše. Dosta nam je nesposobne i preskupe vlasti ! Neki su ovo tekstovi transparenata koje su ove nedjelje nosili stanovnici Čaglina i okolnih naselja na prosvjednom skupu organiziranom simbolično pet minuta prije dvanaest sati na željezničkom prijelazu preko državne ceste u pravcu Slav. Broda, odnosno Našica.  Njih šezdesetak na ovaj su način izrazili svoje nezadovoljstvo nakon što je iz HŽ-a stigla službena informacija kako se željeznička pruga od Pleternice preko Čaglina do Našica ove godine neće obnavljati i njome vlakovi neće prometovati.

CAGLIN_PROSVIJED_ZELJEZNICA01- Ovoj bi pruzi trebalo podići spomenik a ne ju ukidati. Zar su svi zaboravili da je ona u vrijeme Domovinskog rata i blokade Okučana bila jedini slobodan pravac u ovom dijelom Hrvatske i da je njome dnevno prolazilo po stotinu vlakova - pitala je Amalija Fridrih. – Ja živim u Njemačkoj no, planirali smo doskora se vratiti u naš Latinovac. Što sad da radimo kad ovaj kraj očito propada - rekla je Danica Huber.

CAGLIN_PROSVIJED_ZELJEZNICA02Prosvjed u Čaglinu organizirala je Udruga za zaštitu prava čovjeka Aleksander koja je nedavno o problemu čaglinskog kraja pisala i Predsjedniku Josipoviću i Saboru RH. - Mi smo svjesni da na cijelom čaglinskom području živi samo 3.000 stanovnika ali i oni vrijede kao i drugi u Hrvatskoj. Banka je već otišla iz Čaglina, sad smo ostali i bez pruge, dogodine će otići i INA i općina i što će onda biti s ovim krajem? Prije izbora obećavali su nam svašta ali očito od toga neće biti ništa - rekao je Nenad Fumić, predsjednik udruge.

Zbog dotrajalosti pruge vlakovi su njome prestali prometovati prije nešto više od dvije godine i od tada putnike, prema voznom redu vlakova i uz istu cijenu, prevoze autobusi. Ne zna se međutim, do kada će tako biti jer su iz HŽ-a već najavljivali kako će i zamjenski autobusi prestati prometovati. Čaglinčani kažu da će nastaviti razne aktivnosti kako bi ukazali na potrebu da se željeznički promet vrati u njihov kraj.   (v.m.)