Srijeda, 05 Kolovoz 2015 10:15

Položeni vijenci uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OBILJEŽEN DAN POBJEDE, DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA -

POŽEGA – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade obilježena su tri velika hrvatska praznika, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tom prigodom obilježena je i 20. godišnjica veličanstvene oslobodilačke akcije „Oluja“ kojom je uspostavljena teritorijalna cjelovitost RH i kojom je označena uspostava mira u Hrvatskoj. – Ponosni smo na današnji dan, ponosa i slave kada smo oslobodili Hrvatsku, kada smo stopili sve u jedno. Jučer na mimohodu smo evocirali svi svoje uspomene i mislim da bi tako trebalo biti svake godine, da se sjetimo tih dana zajedništva. Svi građani Hrvatske a pogotovo branitelji mogu biti ponosni na ovaj dan i mislim da će to uvijek ostati u povijesti. I ovdje na obilježavanju godišnjice okupilo se dosta ljudi jer toje bitan dan za hrvatski narod. Mi smo u Oluji bili u operaciji „Zid“ koja je bila sastavni dio oluje na istočnom ratištu. Bili smo u rovovima kada je pao Knin i mi smo očekivali da ćemo borbeno djelovati prema Vukovaru. Politika je odlučila da će se to riješiti mirnim putem i to je bilo dobro, jer smo spriječili stradanja i žrtve a cilj se ostvario – rekao je umirovljeni brigadir Željko Kalić, u vrijeme Oluje zapovjednik 123. požeške brigade.

Vijence su položile delegacije roditelja poginulih hrvatskih branitelja, delegacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, delegacija Požeško-slavonske županije, delegacija grada Požega, delegacija vojske požeške vojarne 123. brigade, delegacija PU požeško-slavonske, delegacija Ureda državne uprave, delegacija JVP grada Požega, delegacija županijskog i gradskog HDZ-a.

Nakon polaganja izražavajući svoju zahvalnost braniteljima, dali svoj doprinos i ugradili svoje živote u današnju Hrvatsku obratio se zamjenik gradonačelnika grada Požega, Darko Puljašić. – Nemojmo zaboraviti da smo mi jedan mali narod, sami, bez ikoga pobijedili jednu moćnu i organiziranu vojsku. Hrvatski branitelji su živjeli, ono što je rekao prvi predsjednik RH, dr. Franjo Tuđman, Hrvatsku ni za što, sve za Hrvatsku. Nemojmo sada zaboraviti da imamo tu vrijednost, za koju smo se stoljećima pripremali. Mi smo imali tu čast, a posebno branitelji koji su sudjelovali i oslobodili našu domovinu, omogućili nama i svima koji dolaze iza nas da imamo mogućnost živjeti ravnopravno sa svim slobodnim narodima europske i šire javnosti. Nismo sada zaslužili da se razjedinjujemo, jer jedinstvo je najveći pokretač nas u Hrvatskoj. Svi se moramo ujediniti i pokazati da kada smo jedinstveni nitko nas ne može pobijediti. To smo dužni našim budućim generacijama, sačuvati ono što su nam, podarili naši hrabri momci – istakao je dogradonačelnik Puljašić.

Tekst/foto: Vladimir Protić