Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2015 14:13

Proglašena elementarna nepogoda za Požeško-slavonsku županiju

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZBOG DUGOTRAJNIH I EKSTREMNIH SUŠA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

 POŽEGA – Odlukom požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića od 10. kolovoza za područje Požeško-slavonske županije proglašena je elementarna nepogoda. Na tiskovnoj konferenciji odluku je priopćio zamjenik župana Ferdinand Troha.

IMG 7668Elementarna nepogoda je pogodila sve gradove i općine na području Požeško-slavonske županije. Dugotrajna suša i ekstremno visoke temperature razlog su zbog koje je župan Alojz Tomašević donio odluku da se proglasi elementarna nepogoda na poljoprivrednim kulturama od 10. kolovoza, kako na jednogodišnjim nasadima tako i na višegodišnjim nasadima. Podatke o šteti saznat ćemo u cijelosti ovih dana, kada svi oštećeni poljoprivrednici budu u roku od 8 dana prijavili svoje štete. Općinska i gradska povjerenstva podatke o štetama će dostaviti županijskom povjerenstvu, no ona se procjenjuje na osnovi prijašnjih iskustava da je šteta velika, a procjenjujemo ju na više od 40 milijuna kuna – priopćio je zamjenik župana Troha, koji je pozvao poljoprivrednike da što prije prijave svoje štete u općinska i gradska povjerenstva koja će obići teren.

 - Prema nekim pretpostavkama iz prijašnjih godina imamo štetu na preko 12.000 ha poljoprivrednih površina, sa kojima su pogođeni i ratari, povrtlari, voćari i stočari. Najviše štete pretrpjeli su kukuruz, soja, ostale uljarice, voće i povrće na kulturama – dodao je Troha, očekujući naknadu za štetu od države.

Tekst/foto: Vladimir Protić