Petak, 28 Kolovoz 2015 15:36

Općina Velika je općina bez mina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OPĆINA VELIKA OBILJEŽILA SVOJ DAN I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. AUGUSTINA -

 VELIKA – Svečanim prijemom certifikata o razminiranju Centra za razminiranje Općina Velika postala je općina bez mina, jer je i zadnja sumnjiva površina razminirana. U razminiranju je pomogla i Požeško-slavonska županija a župan Alojz Tomašević uručio je načelniku Vladi Bobanu i simboličnu skulpturu protupješadijske mine za uspomenu. Načelnik Boban je uručio Centru za razminiranje Zahvalnicu općine povodom obilježavanja Dana općine Velika i blagdana zaštitnika sv. Augustina s riječima „Konačno bez mina, a ovo nam je zadnja mina u općini“.

 Ova godina je za općinu Velika trebala biti prekretnica jer su krajem godine vratili i zadnju kunu od 25 milijunskog duga koji je prije svega zahvaljujući načelniku Bobanu i Općinskom vijeću konačno vraćen. No kada su svojim proračunom trebali sami gospodariti i krenuti s pripremljenim projektima uslijedilo je smanjenje proračuna gotovo za polovinu, na tek 3 milijuna kuna zbog ukidanja brdsko planinskog statusa općine i smanjenju prihoda od poreza na dohodak građana. – Unatoč svemu uspjeli smo nakon dvije i pol godine završiti naš Dječji vrtić vrijedan 3,5 milijuna kuna, koji će već ove jeseni biti popunjen sa djecom, na zadovoljstvo djece i roditelja – istakao je načelnik Boban, očekujući pokretanje više desetaka milijuna kuna vrijedne privatne investicije na gradnji novih toplica i hotela. Investicija je stala i sad već dvije godine na poznatim veličkim bazenima nije bilo kupanja, a tako ni turističke djelatnosti.

– Do sada je uloženo oko 15 milijuna kuna, a po riječima vlasnika tvrtke Zlatne terme očekuju uskoro rješavanje pitanja financiranja preko HBOR-a, zatvoriti financijsku konstrukciju i pokrenuti projekt. Ako do toga ne dođe mi nećemo dozvoliti da poznate toplice padnu u zaborav – dodao je načelnik Boban, posebno ističući da je ponosan što općina kroz poseban fond stipendira sve studente koji zatraže stipendiju za školovanje. Posebno ga žalosti što gotovo svakodnevno, a jedan tjedan je čak bilo 11 zahtjeva za iseljenje, jer odlaze mladi ljudi. Neki samo u borbi za goli život, no neki možda još i nisu pokušali naći sva bolja rješenja ovdje, nego odlaze u nepoznato.

 IMG 3345U cilju što bolje pronatalitetne politike Općina Velika nagrađuje sve roditelja s novorođenom djecom po 2.000 kn, a za svako treće i više dijete još po 1.000 kn. Danas je 19-ero novorođenčadi sa svojim roditeljima bilo na prijemu u gradskoj vijećnici i primili poklone od načelnika Bobana.

 Pohvale za rad načelniku Bobanu i vijeću izrekli su župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić vjerujući da nakon izlaska iz dužničke krize općine Velika, sada ipak nadolaze bolji dani, mnoštvo projekata koji čekaju realizaciju, te da će općina Velika dočekati svoj prosperitet.

Općina Velika nagradila je i zaslužne pojedince i institucije koje su pomogle u radu i razvoju općine Velika. Zahvalnicu je dobio Tomislav Stokić, vatrogasni dužnosnik iz Lipika koji je najzaslužniji što su na područje Velike došla četiri vatrogasna vozila i vrijedna oprema iz austrijskog Tirola, Ivan Habuš iz Velike Gorice koji za sve učenike prvake osigurava školski pribor, Renata Banožić, rođena Veličanka koja je osigurala dio opreme za Dječji vrtić, Valentin Raguž, voditelj omladinskog pogona NK Papuk Velika koji je odgojio mnoge generacije budućih nogometaša i Hrvatski centar za razminiranje.

Tekst/foto: Vladimir Protić