Četvrtak, 03 Rujan 2015 13:15

Aurea fest se premješta u Grabrik

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZBOG NAJAVLJENOM NEVREMENA KRAJEM TJEDNA U SLAVONIJI -

POŽEGA – Direkcija festivala Aurea fest Požega 2015. morala je povući nepopularni potez i zadnje dvije večeri festivala koje su uvijek na Trg sv. Trojstva privlačile najviše posjetitelja, prebaciti u Sportsku dvoranu Grabrik. Naime po najavi meteorologa za kraj vikenda najavljuje se olujno nevrijeme s jakim vjetrom i velikim količinama kiše, što bi svakako onemogućili izvođenje, a u opasnosti je i pozornica i vrijedna oprema za ozvučenje, rasvjetu i televizijsko snimanje.

Svjesni da time festival neće biti omogućen svim građanima, kao kada je na trgu koji može primiti i desetak tisuća posjetitelja, jer u dvorani ima mjesta samo za 1.600 posjetitelja, žrtvovali su tih nekoliko tisuća gledatelja za cijenu da se festival sigurno održi, a da ga ipak putem HTV vidi 500-njak tisuća ljudi. Na taj način narušena je i cijela koncepcija Aurea festa koji se u zadnje dvije godine intenzivno seli i održava na požeškim ulicama i trgovima. Šesta i sedma večer Aurea festa održat će se tako u petak i subotu od 20 sati u Dvorani Grabrik, a gledatelji će ih moći vidjeti u snimkama idućih tjedana na HTV-u 2 u nedjeljno poslijepodne.

Suočen s brojnim napadima nezadovoljnih građana o trošenju velikih svota novaca na po brojnim kritičarima prosječan program, neki ga nazivaju i običan cirkus, a posebno su građani ostali iznenađeni izostankom dijela manifestacija koje su rado prihvaćali svi Požežani dosadašnjih godina, direktor festivala Valentin Veljko Škorvaga najavio je svoje povlačenje i odlazak sa festivala. – Laž je da grad Požega financira festival, jer od milijun kuna koliko će stajati ovogodišnji festival ( prošlogodišnji je koštao preko 1,2 milijuna kuna ), grad snosi samo 10 posto sredstava, a ostatak snose sponzori, od kojih je najviše gospodarstvenika i sponzora iz Zagreba. Stoga me to vrijeđa, a nagodinu ću vođenje festivala prepustiti mlađima zbog svoje preopterećenosti i obveza kojima se moram posvetiti na svom profesionalnom poslu – istakao je Škorvaga. Građani ističu da je puno tih sedam dana festivala jer sve manifestacije nisu dobro posjećene i cijenjene od posjetitelja, a posebno svi žale što više nije bilo tradicionalne povorke koju predvode konjanici, zaprege s prekrasnim konjima, ukrašene kočije, udruge vinara koje su prikazivale običaj tiješnjenja mošta koji su svi građani na trgu degustirali, nedostaje onaj šušur koji traje nekoliko sati za sve građane i uvede nas u festivalsku večer. Ove godine preko trga je prošlo 9 skupina folkloraša u nekoliko minuta u lošem tajmingu od 16 sati koje su popratili rijetki Požežani, a onda je trajala „rupa“ do 21 sat kada je počeo festivalski program.

Direktorica TZ Požega Silvija Podoljak najavila je za sutra, petak od 11 sati Požešku fišijadu koja će se održati u Parku kraj Orljave. Iako je to do sada bila uvijek najposjećenija gastro manifestacija u Požeštini sa 5 do 6.000 posjetitelja, i preko sedamdeset natjecatelja u kuhanju fiš paprikaša, majstora iz cijele Slavonije, pa sve do Zagreba, ove godine je ograničen broj natjecatelja na samo 50. No, pripremljena je bogata ugostiteljska ponuda koja će sve ljubitelje fiša i šarana na rašljama, te ostalih ribljih specijaliteta dovesti na svoje.

Tekst/foto: Vladimir Protić