Srijeda, 23 Rujan 2015 11:12

Jesenja ruža za jesen života

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

MJESEC ALZHEIMERA OBILJEŽEN I U POŽEGI -

POŽEGA – Rujan je mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, a pod nazivom „Jesenja ruža za jesen života“ članovi i volonteri Palijativnog tima LiPa održali su akciju prikupljanja sredstava za pomoć i liječenje osoba oboljelih od te bolesti. Poklanjali su ruže i prikupljali dobrovoljne priloge za financiranje budućih akcija.

Prikupljanju sredstava su se pridružili požeški gradonačelnik Vedran Neferović i dogradonačelnik Darko Puljašić, koji su podržali cijelu akciju i djelovanje Palijativnog tima na području Pakraca i Požege. 

Palijativni tim za cilj ima promicanje dragovoljnog uključivanja građana i stručnjaka za pružanje direktne pomoći krajnjim korisnicima kako bi se njima i njihovim obiteljima smanjile patnje i bol te pružila adekvatna palijativna, zdravstvena, socijalna, psihološka i duhovna skrb. Stvaranje i razvijanje registra „Ambasadori dobročinstva“ među učeničkom populacijom u zdravstvu radi njihovog aktivnog uključivanja u rad tima, senzibilizacija stručne i šire javnosti radi promicanja vrijednosti palijativne skrbi.

Danas u svijetu ima oko 30 milijuna ljudi s demencijom, a procjenjuje se da će do 2050. godine taj broj porasti na čak 100 milijuna. Iako demencija predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih i socijalnih izazova našeg vremena, ovom problemu još se uvijek ne pridaje potrebna pažnja.

Iz Palijativnog tima LIPa zahvaljuju za svaku donaciju u ime onih koji se se 'izgubili', čije su riječi nestale, koji su usamljeni. Oni same traže Vaše razumijevanje, pruženu ruku, jedan smiješak i pomoć. Ono što danas možemo učiniti za njih, sutra će netko učiniti za nas.

Tekst/foto: Vladimir Protić