Srijeda, 23 Rujan 2015 12:13

Smanjiti gubitke i troškove energije i grijanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STANARI VIŠESTAMBENIH ZGRADA DOBIVAJU MOGUĆNOST SUFINANCIRANE ENERGETSKE OBNOVE -

POŽEGA – Grad Požega svim stanarima u višestambenim zgradama poručuje da je napravljen iskorak u racionalizaciji sustava grijanja koji vodi gradska tvrtka Komunalac Požega.

- Učinili smo nekoliko sastanaka sa stanarima oko tih pitanja, a sada je potrebno stanare pozvati na rješavanje dokumentacije za objekte u kojima žive, oko legalizacije i etažiranja, da bi mogli kandidirati za sredstva od Fonda za energetsku učinkovitost i smanjiti troškove energenata, a posebno kod grijanja. Određena sredstva su se realizirali te pozivamo i ostale građane Požega da se obrate za pomoć Komunalcu i aktiviraju oko načina privlačenja sredstava za energetsku obnovu i dobiju sredstva sufinanciranja – istakao je požeški gradonačelnik Vedran Nefrović koji je sazvao tiskovnu konferenciju radi sveobuhvatne obavijesti građana.

Komunalac Požega d.o.o. obavlja poslove Upravitelja stambenih zgrada na području Požeštine i upravlja sa 106 stambenih zgrada koje čine 1529 stambenih i poslovnih prostora ukupne površine od 85.780 m2. Djelatnost se financira iz naknade upravitelju koja iznosi 0,25 kn po m2 mjesečno. Komunalac prati sve javne natječaje i javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se tiču energetske obnove višestambenih zgrada na koje se javlja. Tako je je do sada javljanjem na više Javnih poziva osigurao certificiranje, izradu projektne dokumentacije, sufinaciranje energetske obnove i sufinanciranje nabavke i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije za nekoliko stambenih zgrada u Požegi, Pleternici, Čaglinu. – Ukupno po ovim programima od strane Fonda odobreno je 1,14 milijuna kuna, te još 39 tisuća kuna za ugradnju razdjelnika. ovi odobreni projekti samo su početak rada na energetskoj obnovi višestambenih zgrada a neophodno jem uključivanje i ostalih suvlasnika stambenih zgrada kako bi se što bolje iskoristila ponuđena sredstva za energetsku obnovu te time u konačnici povećala vrijednost stanova. a i smanjili troškovi za energente. Smanjivanje troškova energenata procijenjeno je na minimalno 30% u odnosu na sadašnje stanje, a praktično se kreće i do 60% po podatcima s kojima barata Fond na sličnim zgradama u RH – istakao je Anto Bekić, direktor Komunalca koji upozorava građane da je preduvjet za kandidiranje višestambenih zgrada za energetsku obnovu legalizacija zgrada, etažiranje i povezivanje zemljišne knjige sa knjigom položenih ugovora, tj uređeno stanje u katastru i gruntovnici.

 Taj posao je završen u tri zgrade a u tijeku za desetak zgrada. Zakonska obveza je taj posao dovršiti do kraja 2015. god. kao i obvezno uvođenje razdjelnika topline u zajedničkom sustavu grijanja do kraja 2016. godine.

Tekst/foto: Vladimir Protić