Utorak, 13 Listopad 2015 14:16

Jedina općina koja je realizirala dva IPARD-a

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

OPĆINA JAKŠIĆ PROVODI NEKOLIKO PROJEKATA SVOG UBRZANOG RAZVOJA -

JAKŠIĆ – Jedina je to općina u Slavoniji koja je u godini dana realizirala i dobila sredstva za dva provedena projekta iz IPARD-a, kaže načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, a trenutno se u općini Jakšić radi nekoliko projekata koji znatno ubrzavaju razvoj općine. Jakšić je i jedna od dvije općine u kontinentalnom dijelu Hrvatske koje bilježe porast broja novorođene djece, što u potpunosti opravdava sve napore oko gradnje i završetka dječjeg vrtića, iako nisu mogli ostvariti sredstva od države.

- Općina Jakšić ove godine realizirala je dva projekta iz IPARD-a, a to su kanalizacija Treštanovci za koju smo dobili 3 milijuna kuna, te za gradnju odvojka ulice Stjepana Radića za koji smo dobili 390 tisuća kuna prihvatljivih troškova. Ukupna investicija je 500 tisuća kuna i dobili smo spoj ulice od budućeg dječjeg vrtića na županijsku cestu. Ulica je asfaltirana, izgrađena parkirališna mjesta, riješena oborinska odvodnja i gradi se javna rasvjeta – ističe načelnik Kovačević, a tim projektom stvoreni su i uvjeti za normalan rad dječjeg vrtića, koji se evo gradi pune četiri godine, na žalost uglavnom sredstvima općine Jakšić.

- Danas smo u pregovorima da se dovede u završnu fazu sve do kraja ove godine, sa izvođačem radova Presoflex gradnja smo dogovorili završetak radova i riješili financiranje unutrašnjeg i vanjskog uređenja i vrtić bi u siječnju bio spreman za početak rada. Sredstva dio osigurava općina, a za dio se nadamo dobiti iz drugih izvora. Za sada od Ministarstva regionalnog razvoja nismo dobili sredstva, iako je to prvi i jedini dječji vrtić na području općine. Trebalo se graditi po prvobitnom planu uz učešće općine od 25 posto, a ostalo iz državnih i drugih izvora, za što smo imali obećanja iz sredstava ruralnog razvoja. Na kraju je općina Jakšić snosila 70% investicije vrijedne 7,8 milijuna kuna i teško smo to iznijeli, uz sve projekte iz IPARD-a za koje morate sami prvo osigurati sredstva pa poslije tražiti povrat sredstava – istakao je načelnik Kovačević, koji je smatrao da će država imati više razumijevanja za općinu Jakšić koja ima više rođene djece nego umrlih stanovnika, što ima tek dvije općine na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Dječji vrtić od proljeća moći će primiti 3 odgojne grupe do 70-ero djece iz Jakšića i susjednih naselja.

Dugi niz godina općina Jakšić u suradnji s Elektrom Požega radi na obnovi niskonaponske električne mreže u naseljima, te do potpune obnove ostaje još samo jedno naselje. U ovoj godini realizirana je obnova u naseljima Treštanovci i Rajsavac vrijednosti preko milijun kuna. Trenutno se radi na obnovi javne rasvjete u tim naseljima vrijednosti oko 250 tisuća kuna, te ostaje rekonstrukcija samo u naselju Eminovci.

Do realizacije je stigao i projekt Gospodarske zone, jer se ovih dana otvara javni natječaj za rješenje cestovne i komunalne infrastrukture u zoni, što dalje omogućava skoru gradnju poduzetničkih objekata. – Za sada imamo već dva investitora od kojih se jedan bavi preradom voća, kakvih kapaciteta na području naše županije nemamo, a drugi je iz sektora energetike koji bi se proizvodnjom električne i toplinske energije bavio koristeći biljni otpad i bio masu koja se proizvodi kroz poljoprivrednu proizvodnju. Završili smo i dva natječaja energetske učinkovitosti s Fondom za zaštitu okoliša na objektima naših građana. Do sada je to išlo dobro jer je sufinanciranje bilo 60 – 80%, a sada je općina Jakšić svrtsna u rang s gardom Zagrebom i sufinanciranje je samo 40%, što će sigurno smanjiti interes građana za energetskom obnovom. Neki veliki gradovi su svrstani u povoljniju kategorizaciju, na što smo se žalili, ali za sada bez odgovora – zaključio je načelnik Kovačević, koji je i treći mandat na funkciji načelnika, od kada je općina Jakšić stvarno doživjela preporod u razvoju.

Tekst/foto: Vladimir Protić