Subota, 05 Prosinac 2015 14:08

Nagrađeni najzaslužniji pojedinci i udruge

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA SJEDNICA POVODOM DANA OPĆINE JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Jakšić i blagdan zaštitnice sv. Barbare. Sjednici su nazočili saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnici, grada Lipika Vinko Kasana, grada Kutjeva Josip Budimir, grada Pleternice Antonija Jozić, predsjednik Zajednice općina RH Đuro Bukvić, načelnici, općine Čaglin Dalibor Bardač, općine Kaptol Mile Pavičić, općine Velika Vlado Boban, zamjenici gradonačelnika, grada Pakraca Ana Marija Blažević, grada Požege Mario Pilon, zamjenici IMG 7450načelnika, općine Brestovac Jozo Buće i općine kaptol Josip Soudek, delegacija prijateljske općine Brinje s načelnikom Zlatkom Fumićem, direktori javnih poduzeća, javnih i županijskih ustanova, gospodarstvenici, predstavnici policije, članovi općinskog vijeća, i predstavnici institucija i udruga općine Jakšić.

U svom pozdravnom govoru načelnik općine Jakšić iznio je brojne rezultate dosadašnjeg rada, te planove, od kojih su za mnoge već dovršeni projekti s građevinskim dozvolama, koji bi već započeli da ima raspisanih natječaja. Veliki napredak se osjeti na cijelom području općine koja osim Jakšića obuhvaća još deset naselja, koji bi svakako bio upitan da ne postoji općina Jakšić. Stoga je načelnik Kovačević svakako postavio pitanje da li treba samo potezom pera ukinuti općine, ili napraviti dublju analizu i ostaviti općine koje pokazuju svoju opravdanost. Iako ima proračun od samo 2,5 milijuna kuna i ove godine s projektima od IPARDA do ministarstava i investicijama preko proračuna zaokružilo se 10 milijuna kuna. Tih investicija bez postojanja općine sigurno nebi bilo. Danas općina ima pripremljenih projekata za 72 milijuna kuna.

IMG 7452Podršku za takvo razmišljanje i pohvale za dobar rad Kovačević je dobio i od predsjednika Zajednice općine Bukvića, župana Tomaševića i saborskog zastupnika Lucića.

Općina Jakšić jedna je od dvije općine u kontinentalnoj Hrvatskoj koja ima više rođenih nego umrlih, što će svakako poboljšati i razvoj Gospodarske zone, za koju je već svoje investicije najavilo nekoliko poduzetnika. Nadaju se time zaustaviti i iseljavanje mladih obitelji, koje uglavnom odlaze zbog nedostatka radnih mjesta, tako da za sada bilježe samo 15-tak obitelji koje su napustile privremeno svoj boravak. Poboljšanjem gospodarske situacije nadaju se zaustaviti iseljavanje i povratak isključivo ekonomskog iseljavanja.

- U fazi smo provođenja postupka javne nabave za izvođača radova u gradnji I Faze komunalne, cestovne i druge infrastrukture u Gospodarskoj zoni. Trebalo je vremena, truda i znanja za rješavanje imovinskih odnosa. U zadnje vrijeme razgovaramo i pregovaramo s tri moguća investitora, jedan je u proceduri namjere za kupovinu zemljišta, a dva investitora su u fazi pregovaranja ulaska u Zonu – najavio je načelnik Kovačević posebno zadovoljno najavljujući za koji mjesec i završetak Dječjeg vrtića za koji je na kraju najveći investitor bila sama općina Jakšić.

IMG 7456- Vjerujem i siguran sam kako će Općina Jakšić ići dalje, pratiti nove mogućnosti, koristiti sredstva EU fondova te se razviti u jednu lijepu, dragu srednje europsku općinu. I do sada s malim fiskalnim kapacitetom smo znali izvlačiti sredstva iz ministarstava, javnih poduzeća, fondova, predpristupnih fondova EU i uskoro fondova EU. Nikome nismo dužni i sve obveze podmirujemo na vrijeme – zaključio je načelnik Kovačević.

Najzaslužniji građani, obrtnici, ustanove i udruge građana po prvi puta su dobili godišnje nagrade općine Jakšić. Nagradu je dobio Obrt Baja, kovački obrt za proizvodnju noževa i poljoprivrednih alatki, a preuzeo ju je Drago Čavajda. Nagradu je dobio i HKUD Slavonija iz Jakšića koje ove godine slavi svoju punoljetnost. Okupljaju oko 80 članova u tri sekcije s posebnim akcentom na radu mladih. Nagradu je preuzeo predsjednik Dario Pažin. Nagrađeno je i vatrogasno društvo DVD Jakšić osnovano 1907. godine sa preko 150 aktivnih članova u tri odjeljenja po susjednim naseljima. Nagradu je preuzeo zapovjednik Kruno Kolar. Nagrađen je i kolektiv OŠ Mladost Jakšić koju pohađa 370 učenika, a radi 50 djelatnika. Osnovana je 1858. odlukom kraljevskog namjesništva, a u današnjem prostoru radi od 1964. godine. Ima i pet Područnih škola. Nagradu je preuzela predsjednica Školskog odbora Marijana Benić. 

Kulturno umjetnički program s nekoliko točaka upotpunila je dječja sekcija jakšičkih folkloraša.