Petak, 28 Rujan 2012 10:53

Gađali glinene golubove u dvije discipline

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRŽAVNO PRVENSTVO U LOVNOM STRELJAŠTVU HLS-a -

BZENICA – U organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza i Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije na strelištu u Bzenici održana su dva natjecanja u lovnom streljaštvu HLS-a, 7. Državno prvenstvo HLS-a u disciplini „Lovački parkur“ i 18. Državno prvenstvo HLS-a u disciplini „Trap“. Na natjecanju su sudjelovale reprezentacije lovačkih saveza iz svih županija i lovaca Hrvatskih šuma.

Na svečanom postrojavanju na strelištu u Bzenici lovce natjecatelje pozdravili su Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza županije, zaželjevši ugodan boravak u Zlatnoj dolini i jednom od najuređenijih strelišta i Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. – U ime HLS i 60 tisuća lovaca želim vam dobre rezultate. Danas ćemo ovdje probati nove mašine Lovačkog parkura, pokretne, koje smo nabavili da bi i u drugim sredinama lovci mogli omogućiti ovu sportsku lovačku disciplinu. Ova oprema će nam omogućiti da budemo mobilni i da u svim sredinama gdje za to postoji infrastruktura instaliramo opremu i omogućimo gađanje – istakao je Dečak. Grupa lovaca rogista odsvirala je državnu himnu i nekoliko puhačkih skladbi. Natjecanje na strelištu održavalo se u dva dana, prvog dana u disciplini „Lovački Parkur“ koje se prvi puta pucalo na području naše županije, te su i automati za ispaljivanje meta, glinenih golubova za tu namjenu doneseni. Kako saznajemo za ovu disciplinu uskoro će se nabavite potrebni strojevi za ispaljivanje meta i za strelište u Bzenici uz pomoć Hrvatskog lovačkog saveza. Ovisno o dispoziciji i konfiguraciji terena, strelište za Lovački parkur mora biti opremljeno s najma­nje 6 uređaja (strojeva) za izbačaj meta, koji su označeni svaki s vidljivom oznakom slova ili broja. Leteću metu ispaljuje uvijek drugi stroj pod raznim kutovima. Putanja s lijeva na desno, putanja s desna na lijevo i putanja mete koja se udaljava od strijelca, a koja može biti sastavljena i od para meta. Kako strijelci naše županije nemaju puno iskustava u ovom natjecanju nisu mogli ostvariti ni zapaženi rezultat, a osvojili su 13. mjesto u ekipnom poretku. Prvi su bili LS Varaždinske županije sa 117 golubova, ispred LS Splitsko-dalmatinske županije a najbolji pojedinac Miljenko Kos iz Varaždina.

Drugog dana gađalo se u disciplini „Trap“ za koju je strelište u Bzenici najmodernije opremljeno. Ekipno su najbolji bili iz LS Brodsko-posavske županije sa 135 golubova, a najbolji pojedinac bio je Anton Glasnović iz LS Zagrebačke županije. Naša ekipa plasirala se na 8. mjesto što je za četiri mjesta bolje nego na prošlom državnom prvenstvu, a naš najbolji pojedinac je Hrvoje Šop, koji je osvojio 10. mjesto. Natjecatelji koji su ostvarili kvalifikacijske rezultate ogledat će se u susretu s slovenskim lovcima na gostovanju u Sloveniji.