Ponedjeljak, 06 Srpanj 2020 09:44

Matej Skuzin iz požeškog BBK osvojio 3. mjesto

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PRVENSTVU HRVATSKE U CESTOVNOM USPONU  -

MATULJI - Matej Skuzin (Brdsko biciklistički klub Požega) osvojio je 3. mjesto i brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske u cestovnom usponu u kategoriji elite. Utrka, pod nazivom „42. Trofej Učka“, vozila se od Matulja do Poklona na Učki, u dužini od 14 km. Organizator je bio Biciklistički klub Rijeka. Već tradicionalno, utrka je ujedno i prvenstvo Hrvatske u disciplini cestovni uspon. 

Prva dva mjesta u elite kategoriji osvojili su članovi BK Roda iz Siska, Janko Benger i Bojan Gunjević. Skuzin je u sprinterskoj završnici za dvije sekunde pobjedio još jednog člana BK Roda, čime je spriječio potpunu dominaciju tog kluba na pobjedničkom postolju. 

Skuzin medalja

 

Skuzin je prvenstveno brdski biciklist, s vrlo malo iskustva u cestovnim utrkama, zbog čega ovaj rezultat ima dodatnu težinu. Riječ je o dvije vrlo različite discipline biciklističkog sporta.  - Prva polovica staze, od Matulja do Veprinca, zapravo je prilično blagi uspon s nekoliko ravnih dijelova. Tu se vozilo u velikoj grupi (biciklistički peloton) priličnom brzinom, što je tipično za cestovni, ali vrlo rijetko u brdskom biciklizmu. Također, nisam želio puno riskirati jer me idući vikend očekuje meni puno važnija utrka, državno prvenstvo u brdskom biciklizmu. Zbog toga sam taj ravniji dio staze bio na začelju grupe, a to sam onda morao nadoknađivati kada je nakon Veprinca počeo pravi strmi uspon. Prestizao sam vozače jednog po jednog i na kraju sam u sprinterskom finišu uspio doći do 3. mjesta. Vrlo sam zadovoljan ovim rezultatom i mislim da je forma jako dobra uoči brdskog prvenstva - izjavio je Skuzin nakon utrke.

Drugi predstavnik BBK Požega na utrci, Tihomir Šatrović, osvojio je 10. mjesto u kategoriji veteran B (vozači od 40-50 godina starosti). Šatrović je također brdski biciklist, s vrlo malo cestovnog iskustva, a ova utrka dobro mu je došla kao generalna proba za brdsko prvenstvo idući vikend.  

 - Skuzinova bronca nastavlja kontinuitet izvrsnih klupskih rezulatata na nacionalnoj razini. Osim ovog 3. mjesta, u cestovnom biciklizmu Goran Pavić je 2018. osvojio Kup Hrvatske u kategoriji veteran B. U brdskom biciklizmu Skuzin je dvostruki prvak Hrvatske u disciplini uspon (2018. i 2019.), osvajač Kupa Hrvatske u najjačoj i najvažnijoj disciplini XCO (olimpijski cross country), Krešimir Pavičić osvojio je Kup Hrvatske u XCO, kategorija veteran C te brojne medalje na nacionalnim prvenstvima u XCO i maratonu, a tu su i brojni uspjesi na regionalnoj (slavonskoj) razini - istakao je predsjednik BBK Požega Mihael Rukavina.