Srijeda, 23 Rujan 2020 08:06

BBK Požega na utrkama u kolovozu i rujnu postigao dobre rezultate

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Unatoč otkazivanju brojnih biciklističkih utrka zbog pandemije COVID-19, članovi Brdsko biciklističkog kluba Požega uredno i redovito sudjeluju na onim utrkama koje se unatoč svemu održavaju te na njima bilježe vrlo zanimljive rezultate. Ovim putem želimo požešku javnost izvijestiti o aktivnostima Kluba u kolovozu i rujnu 2020. godine.   

XCO Vertikalno lice Platka

 

Prva utrka nakon ljetne stanke održana je u nedjelju 23. kolovoza. Matej Skuzin, Krešimir Pavičić i Nino Pavičić sudjelovali su na utrci XCO Vertikalno lice Platka. Kao što i naziv kaže, riječ je o utrci u XCO discoiplini (olimpijski cross country) koja je održana na području skijališta Platak iznad Rijeke. Vozilo se 5 krugova dužine 4.4 km (ukupno 22 km), sa 140 metara uspona po krugu. Postojale su samo dvije kategorije (muškarci i žene), bez podjele po godinama starosti.

Matej Skuzin je u muškoj konkurenciji osvojio odlično 2. mjesto, odmah iza prvaka Hrvatske Matije Meštrića (BK Maraton Beciklin Novi Marof). Skuzin i Meštrić su se već na samom početku odvojili od ostatka konkurencije te su se tijekom cijele utrke izmjenjivali u vodstvu. Na kraju je u sprinterskoj završnici Meštrić pobijedio za dužinu kotača. Krešimir Pavičić je u muškoj konkurenciji osvojio 18. mjesto (vrlo dobar rezultat s obzirom na to da nije bilo podjele po starosnim grupama - Pavičić je veteran C), dok je Nino Pavičić bio 21. Ukupno je u muškoj konkurenciji bilo 27 natjecatelja.

Po Skuzinovim riječima nakon utrke, ovaj rezultat, a posebno činjenica što je do kraja ostao zajedno s Meštrićem, pokazatelji su da je forma vrlo dobra.XCM Petnja Pavičić

Dva tjedna kasnije, 6. rujna, naši sportski prijatelji iz BK Festung Slavonski Brod organizirali su XCM Petnja – Prvenstvo Slavonije u disciplini cross country maraton. Riječ je o tradicionalnoj utrci i većini biciklista dobro poznatoj stazi po Dilj-gori. Krug je bio dužine 30 km s oko 800 metara uspona. Kategorije elite i veterani A vozili su 2 kruga (60 km), veterani B i juniori 1,5 krug (50 km), a ostali 1 krug. Boje BBK Požega branilo je 7 natjecatelja, od kojih je čak pet osvojilo medalju: novi maratonski prvaci Slavonije postali su Matej Skuzin (elite) i Krešimir Pavičić (veteran C), a svoja mjesta na postolju uzeli su Marijana Leko (2. mjesto, žene), Filip Križanac (3. mjesto, juniori - Filipova prva biciklistička medalja) te Tihomir Šatrović (3. mjesto, veteran B).

U subotu 12. rujna Krešimir Pavičić sudjelovao je na utrci Srce Velebita - Uspon na Tulove grede. Utrka koja se vozi po legendarnoj Majstorskoj cesti na Velebitu, imala je u ponudi dvije varijante - težu u dužini od 46 km i lakšu od 27 km. Pavičić se ovaj put odlučio za kraću varijantu što se pokazalo kao pun pogodak. Osvojio je uvjerljivo 1. mjesto u svojoj kategoriji (vozači stariji od 45 godina), s rezultatom 1:16.39, čak 27 minuta brže od drugoplasiranog. 

Skuzin s peharom ukupnog pobjednika uspon na DinaruDan kasnije, 13. rujna, Matej Skuzin i Tihomir Šatrović nastupili su na najjačoj ovogodišnjoj brdsko biciklističkoj utrci u Hrvatskoj, 27. XCO Samobor (utrka UCI C1 kategorije). U Skuzinovoj elite/U23 kategoriji nastupio je 21 natjecatelj iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Rumunjske, Italije i Francuske, a najzvučnije ime svakako je bio aktualni svjetski prvak u U23 kategoriji, Rumunj Vlad Dascalu. Upravo je Dascalu ukupni pobjednik utrke, s 49 sekundi ispred Talijana Avondetta te 2 minute i 47 sekundi ispred trećeplasiranog Francuza Maxima. Skuzin je imao veliki peh: u prvom krugu mu je pukla guma nekoliko metara nakon prolaska kroz tehničku zonu. Kako se u brdskom biciklizmu zabranjeno vraćati nazad u tehničku zonu, Skuzin je morao pola kruga trčeći gurati bicikl do sljedeće tehničke zone, promijeniti gumu te tek onda "normalno" nastaviti dalje. Naravno, u takvoj konkurenciji gubitak vremena bio je prevelik. Na kraju je zauzeo 15. mjesto ukupno, s krugom zaostatka za pobjednikom, ali je pozitivno što je bio drugoplasirani od ukupno 7 hrvatskih predstavnika.

Šatrović je u kategoriji Master B (veterani od 40 do 50 godina starosti) također imao mehanički problem zbog kojeg je morao odustati.Uspon na Dinaru

Već sljedeće nedjelje, 20. rujna, Skuzin i Krešimir Pavičić opet su bili u akciji. 5. uspon na Dinaru u organizaciji BK Adrion Oros Knin vozio se iz Knina do biciklima najviše dostupnog dijela Dinare (visoravan Duler na oko 1400 metara nadmorske visine). Staza nije bila pretjerano dugačka, 19 km, ali je sadržavala zavidnih 1200 metara uspona. Od ukupno 51 natjecatelja na startu najjače kategorije Skuzin je osvojio uvjerljivo 1. mjesto s vremenom 1:10.22, minutu i 31 sekundu ispred drugoplasiranog Brune Paškalina (KK Adria Mobil). Pavičić je u svojoj kategoriji zauzeo 19. mjesto od ukupno 98 natjecatelja na startu - stoji u izvješću o aktivnostima koje je sastavio Mihael Rukavina.