Utorak, 28 Rujan 2021 08:31

CRO Race kreće danas iz Osijeka, ove godine bez prolaza kroz našu županiju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race, koje će biti održano od 28. rujna do 3. listopada, kreće za koji sat iz Osijeka..

Ovogodišnja će utrka, nikad jača dosad, ugostiti dvadeset svjetskih biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije, iz kategorija natjecanja World Teams, Professional Continental i Continental. Održat će se na šest etapa na trasi većoj od 1.000 kilometara kroz trinaest županija diljem Hrvatske pa će tako biciklisti uživati u prirodnim ljepotama već poznatih, ali i nekih novih destinacija. Vozit će sljedećim etapama: 1. Osijek – Varaždin (237 km), 2. Slunj – Otočac (187 km), 3. Primošten – Makarska (167 km), 4. Zadar – Crikvenica (197 km), 5. Rabac/Labin – Opatija (137,5 km) i 6. Samobor – Zagreb (156,5 km). Kraj posljednje etape i proglašenje ukupnog pobjednika ove će godine biti kod Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu.

Zanimljivo je kako ove godine utrka zaobilazi našu županiju, iako smo se pokazali kao odličan domaćin, a ono što je za nas bilo bitno je promocija županije, njenih ljepota, tradicije i stanovnika, slika i video koji su obišli cijeli svijet, prekrasni kadrovi uživo su bili emitirani u domovima milijuna ljudi na šest kontinenata, u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji u čak 190 zemalja svijeta. 

Jedna od najznačajnijih oaza cikloturizma u Hrvatskoj, Požeško-slavonska županija, kako se prije dvije godine isticalo, sada nije na karti. Inače, u Požeško-slavonskoj županiji, na obroncima i u podnožju Psunja, Papuka, Dilja, Krndije i Požeške gore, može se izdvojiti više od 30 biciklističkih staza koje vrijedi istražiti, a koje ovaj dio Hrvatske definitivno čine top destinacijom za cikloturizam.

Kutjevo, Pleternica, Jakšić, Kaptol, Velika, Požega, Brestovac, Pakrac i Lipik ugostili su više od 20 biciklističkih timova iz daleke Australije, Bahreina, SAD-a, Kazahstana, Izraela, Njemačke, a sada ćemo ih umjesto mahanjem kraj prometnica i velikim dočekom na trgovima u Požegi i Lipiku, gledati na Hrvatskoj radioteleviziji, uz izravan prijenos koji će svakodnevno bit će emitiran i na Eurosportu. 

c757233a7c6f0952d7d6377fc5c63ac3 XL

U ovom je trenutku prijavljeno 140 biciklista koji dolaze sa šest kontinenata, a među zvučnim timovima ističu se nizozemski Jumbo – Visma, trenutno drugi tim u svjetskom poretku te Bahrain Victorius iz Bahreina koji drži četvrto mjesto na svjetskoj ljestvici te je ujedno i ekipa koja je s 27 pobjeda u sezoni 2021. najviše napredovala na svjetskoj ljestvici s 11. na 4. mjesto. Tu su i timovi iz Australije, Belgije, Izraela, Norveške, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije, iz Italije i Poljske dolaze po dva tima dok po tri tima stižu iz Austrije i Španjolske. Ukupno će na utrci sudjelovati i šestorica Hrvata – Antonio Barać (Meridiana Kamen Team), Matija Beđić(Meridiana Kamen Team), Filip Kvasina(Meridiana Kamen Team), Lorenzo Marenzi(Meridiana Kamen Team), Fran Miholjević (Cycling Team Friuli) i Josip Rumac(AndroniGiocattoli – Sidermec). Svi će se natjecatelji boriti za crvenu majicu s detaljima prepoznatljivih crveno-bijelih kvadratića koja pripada vodećem biciklistu u ukupnom poretku, a na kraju će biti nagrađeni i najbolji biciklisti po bodovnom poretku i poretku brdskih ciljeva, najbolji mladi vozač do 23 godine te najbolja ekipa.

Utrka i ove godine starta iz Osijeka, prolazi kroz Ludbreg, a završava u Varaždinu. Tu uvodnu i ujedno najdužu etapu od 237 kilometara krasi pretežno ravničarski kraj, ali bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li bjegovi biciklista od glavne grupe ili vjetar utjecati na grupni sprint na središnjem varaždinskom trgu. Dodatno uzbuđenje u etapi donijet će bonifikacijski sprintevi u Slatini, Koprivnici i u prvom prolasku kroz cilj u Varaždinu. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Grad Ludbreg i Grad Varaždin.

Drugu etapu otvara grad Slunj te se potom biciklisti spuštaju u Ličko-senjsku županiju koja će s finišem u gradu Otočcu prvi put pružiti domaćinstvo završetku jedne etape. Etapa će obuhvatiti biser nacionalnih parkova Plitvička jezera, a za bonifikacijske sekunde biciklisti će se boriti u Perušiću i prvom prolasku kroz Otočac. Na ovoj su etapi destinacijski partneri Ličko-senjska županija, Grad Slunj, Općina Perušić i Grad Otočac.

Cijela se karavana nakon toga seli na obalu, točnije u Primošten odakle će treća etapa duga 167 kilometara voditi kroz Rogoznicu do cilja u Makarskoj. Uzbuđenja neće nedostajati na izuzetno tehnički zahtjevnim prolascima kroz Tučepi, Podgoru i Igrane te najjužnijoj točki ovogodišnje utrke – Živogošću. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Splitsko-dalmatinska županija, Općina Primošten, Općina Rogoznica, Općina Tučepi, Općina Podgora i Grad Makarska.

Četvrta etapa starta u Zadru te preko Starigrada Paklenice nastavlja dinamičnom vožnjom po Jadranskoj magistrali, vodi bicikliste do bonifikacijskog cilja u Senju pa do cilja u Crikvenici. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, Grad Zadar, Općina Starigrad-Paklenica i Grad Crikvenica.

Početak pete etape, koja zahvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, smješten je u Rabac i Labin, s prolaskom kroz Pazin, Kastav, Viškovo i Rijeku te završetkom u Opatiji. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Istarska županija, općina Viškovo te gradovi Rabac/Labin, Pazin, Kastav, Rijeka i Opatija.

Završna, šesta etapa, startat će u Samoboru s prolaskom kroz Svetu Nedelju, Veliku Goricu, Dugo Selo i Vrbovec te posljednji brdski cilj utrke u Svetom Ivanu Zelini nakon kojeg će završiti u Zagrebu. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Zagrebačka županija, Grad Samobor, Grad Sveta Nedelja, Grad Dugo Selo, Grad Vrbovec, Grad Sveti Ivan Zelina i Grad Zagreb.

Posebno vrijedi istaknuti drugi po redu Kids CRO Race, utrku za djecu na virtualnim trenažerima koja će i ove godine krasiti utrku s ciljem poticanja što više djece na rekreaciju i sport te stvaranja svijesti o pozitivnim učincima na zdravlje koje kretanje biciklom donosi društvu i pojedincima. Naglasak se stavlja i na promociju razvoja i poticanja niskougljičnog prometa, održivog i za okoliš neinvazivnog načina kretanja. Djeca će na Kids CRO Race natjecanje biti pozvana u suradnji s lokalnim osnovnim školama, a oni koji to žele mogu se i sami prijaviti na mjestu događanja sat vremena prije početka utrke, i to u Osijeku te u gradovima koji su ciljevi etapa – Varaždinu, Otočcu, Makarskoj, Crikvenici, Opatiji i Zagrebu. Svakog dana proglasit će se najbolji natjecatelji, a najbolji mladi biciklisti u ukupnom poretku bit će proglašeni na završnoj ceremoniji u Zagrebu. Zahvaljujući partneru Keindl Sportu, svim će natjecateljima i ove godine biti osigurani bicikli Bianchi i trenažeri Elite. Ove godine ostvareno je i partnerstvo s platformom Rouvy, koja nudi 100% realistične, virtualne biciklističke utrke kroz tehnologiju proširene stvarnosti. Tako će svaki mladi natjecatelj imati svoj avatar koji vozi po svim vremenskim i cestovnim uvjetima, baš kao i profesionalni biciklisti. Na taj će način djeca doživjeti nevjerojatno i realno iskustvo te adrenalin koji vožnja na utrci CRO Race pruža.Usporedno s Kids CRO Raceomu suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodit će se i interaktivne radionice u recikliranju kućnog otpada u kojima je tijekom protekle četiri godine održavanja sudjelovalo više od 2.000 djece.

Autor: L.P.