Petak, 28 Travanj 2023 13:51

Izborna sjednica Skupštine Požeškog sportskog saveza za predsjednika ponovno izabrala Ninu Abramovića

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - U prostorijama Hrvatske gospodarske komore jučer je održana redovna izborna sjednica Skupštine Požeškog sportskog saveza na kojoj je je bilo nazočno 47 delegata od ukupno 72 udruge članica Saveza. Udruge su ovjerene punomoći dostavile u Savez do 25. 03. 2023. sukladno Statutu Saveza i poslovniku o radu Skupštine. Na sjednici je bilo 7 delegata sa zamjenskim punomoćima za ovu sjednicu.

Nakon izbora radnog predsjedništva, verifikacijske komisije, zapisničara, ovjerovitelja zapisnika i izborne komisije usvojen je zapisnik sa prošle sjednice održane 20. 12. 2022. Pod točkom 7. iz članstva su na vlastiti zahtjev izbrisane dvije udruge. Riječ je o Odbojkaškom klubu Požega i Malonogometnom klubu Plamen koji se više ne natječu u službenim ligama. U punopravnom članstvu Savez sada ima ukupno 70 sportskih udruga.

Gost na sjednici bio je gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić koji je pozdravio sve nazočne ispred Grada i u svoje osobno ime. - Želim Vam da izaberete vodstvo koje će raditi u interesu požeškog sporta, čestitam i dosadašnjem vodstvu koje je tijekom proteklog razdoblja vodilo Savez i doprinijelo razvoju sporta u gradu Požegi. Što se tiče Grada na početku mandata prije 2 godine zatekli smo terene i objekte u lošem stanju i radili smo na poboljšanju infrastrukture. Slušam 50 godina što bi trebalo srušiti i izgraditi na Stadionu Slavonije pa je to na kraju mene i dočekalo. Nakon tuče i nevremena srušili smo tribinu, a tijekom ljeta kreću radovi na izgradnji nove tribine i rekonstrukciji glavnog terena koji će biti gotovi do kraja iduće godine, a pomoćni teren je već napravljen. Dvoranu Grabrik smo zatekli u polumraku i s lošom podlogom. Novu rasvjetu smo već riješili, a u tijeku je izbor najboljeg rješenja za podlogu kako bi i taj objekt bio doveden na razinu da se u njemu mogu održavati natjecanja najvišeg državnog ranga. Kost u grlu nam je svakako pitanje Atletskog stadiona. Planiramo odrediti lokaciju i idejno rješenje u iduće dvije godine kako bi došli do te faze da se i u to krene i ne može više zaustaviti. Sportski objekt u Vidovcima već dva puta nije prošao na natječajima za europske fondove, ponovno je prijavljen i vjerujem da će se i to uskoro završiti. Postoji i niz drugih problema, Požega nema dovoljno dvorana da bi se svi mogli komotno baviti sportom. To je sve vezano i uz škole. Nadam se da će se s novom trodijelnom dvoranom Gimnazije za što se zauzela Županija i taj problem riješiti. S uređenjem Sokola se stalo na pola i to će se nastaviti. Na Kuglani trenutno postoje najbolji uvjeti, ali treba kontinuirano raditi na svim objektima. Uveli smo i određenu financijsku i pravnu disciplinu od početka ove godine. Hrvatska je davno ušla u Europsku uniju, nedavno i u Euro i Schengen i nema više mjesta improvizacijama. Sva sredstva se troše namjenski, prema proceduri i pravilima te se opravdavaju dobivena sredstva. Prošlo je četiri mjeseca i to ne funkcionira loše iako treba vremena za privikavanje. Javni novac se ulaže u sport, to ulaganje je prije svega zbog mladih, a zajednica ulaže u sport amaterskog karaktera i profesionalnog do određene razine.

1fdd212a0a8a1163c2bf9036309ee175 2 XLNakon toga je predsjednik Nino Abramović iznio izvješće o radu Saveza u protekle četiri godine njegovog mandata. Predsjednik se zahvalio članovima Izvršnog odbora na puno rada i utrošenog vremena te je naglasio da su na svakom sastanku imali kvorum te da im je mandat dijelom prošao u zahtjevno vrijeme korone. Istakao je najvažnije akcije Saveza te kako je Božićni malonogometni turnir jako napredovao posljednjih godina, traži se karta više, a dvorana je ispunjena do posljednjeg mjesta. U Školi plivanja je prošle godine bilo čak 516 polaznika, a prvi put je organizirana i Škola plivanja za djecu s posebnim potrebama sa 20 polaznika. Zahvalio se kineziolozima koji su sudjelovali u obuci.

Dodao je da će se Olimpijski festival dječjih vrtića održati idućeg tjedna, radi se o zahtjevnoj priredbi za organizaciju, to je djeci predškolskog uzrasta prvi susret sa sportom. Istakao je radove na rasvjeti u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc, Gradskoj kuglani, izgrađeni teren s umjetnom travom na Slavoniji u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, novu montažnu tribinu i semafor koji su postavljeni na igralištu Nogometnog kluba Požega na Sportsko - rekreacijskom centru. Također je istakao akciju Sportsko ljeto na bazenu koja se provodi posljednjih godina u suradnji s klubovima, a istakao je i da puno mladih sportaša u posljednje vrijeme postiže odlične rezultate na državnom nivou.

Predsjednik je upoznao delegate da je internet stranica Saveza u posljednje tri godine proglašena najboljom u državi u projektu Sportska Hrvatska, nacionalnog servisa vijesti Hrvatskog olimpijskog odbora, a koji je nedavno objavio svoju analizu te se zahvalio djelatniku Saveza Jurici Bešliću koji to godinama radi.

Na kraju se zahvalio još jednom gradonačelniku na odličnoj suradnji i dodao da će Savez zajednički s Gradom i dalje raditi na projektima Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza.

Financijsko izvješće za 2022. godinu predočio je glavni tajnik Željko Mitrović. Savez je u 2022. godini imao prihode od 8.417.500,54 kuna dok su rashodi bili 8.091.812,21 kune. Naglasio je da Savez nikad nije solidnije poslovao, a da su udruge članice Saveza dobile sva planirana financijska sredstva za 2022. godinu. Izvješće Nadzornog odbora pročitao je Robert Međugorac. Nakon kratke rasprave jednoglasno su usvojena sva tri izvješća.

Nakon toga je dana razrješnica dosadašnjim organima Saveza i pristupilo se izboru novog vodstva Saveza. U Požeški športski savez je u predviđenom roku stigla samo jedna kandidatura za predsjednika i to dosadašnjeg predsjednika Nine Abramovića koji je tu funkciju preuzeo još 27. 02. 2014. kada je prvi put izabran na izvanrednoj izbornoj Skupštini nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Dražena Pekčeca.

Na redovnoj izbornoj sjednici Skupštine održanoj 07. 03. 2015. Abramović je za protukandidata imao Hrvoja Marjanovića (Malonogometni klub Bonita) kojeg je uvjerljivo pobijedio rezultatom 41-14 u glasovima. Na zadnjoj izbornoj sjednici održanoj 09. 04. 2019. Abramović niije imao protukandidata kao i na večerašnjoj kada je četvrti put izabran za predsjednika.

Za kandidaturu za novi četverogodišnji mandat (2023.- 2027.) Ninu Abramovića je predložio njegov Košarkaški klub Požega, a potporu mu je dalo još 11 udruga. To su NK Dinamo Vidovci Dervišaga, NK Slavonija, NK Požega, Rukometni klub Požega, Stolnoteniski klub Požega, Boćarski klub Smrik, Kuglački klub Nove nade, Ronilački klub Požega, Aikido klub Požega, Karate do klub Požega i Športski teniski klub Požega.

Delegati su pod točkom 13. jednoglasno izabrali Ninu Abramovića za predsjednika.

Za dopredsjednike su na prijedlog predsjednika jednoglasno izabrani Darko Zovko i Tomislav Čabraja. Za članove Izvršnog odbora također su jednoglasno izabrani Dinko Zima, Ivan Penava, Ana Čulo i Darko Pandžić. Za članove Nadzornog odbora izabrani su jednoglasno dosadašnji članovi Krešimir Bubak, Robert Međugorac i Krunoslav Prpić.

Nakon toga je donesena odluka kojom su za zastupanje Saveza ovlašteni predsjednik i glavni tajnik. Pod točkom različito predsjednik Abramović je kratko najavio planove Saveza u narednom razdoblju, a glavni tajnik Mitrović je upoznao članove Skupštine da će uskoro sve udruge kao i Savez morati uskladiti svoje statute sa novim Zakonom o sportu. Također je dodao da je država trebala preuzeti financiranje stipendija sportaša od 01. travnja ali to još nije uradila. Dodao je na kraju da je kancelarija Saveza otvorena za sve kao i inače.