Utorak, 24 Rujan 2019 10:07

Održana 6. „Ljetna škola povijesti 2019.“ s vrlo zanimljivom temom „Stara Grčka“

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

U ORGANIZACIJI POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA  -

POŽEGA - U organizaciji Povijesnog društva Požega i suradnika, održana je 6. po redu Ljetna škola povijesti za učenike i učenice sedmih i osmih razreda te svih razreda gimnazija. Škola je trajala dva dana, a u školu se prijavilo 57 učenica i učenika. Radionice i predavanja održalo je 14 profesora i profesorica.

Tema prvoga dana bila  je „Stara Grčka“. Uvodno interaktivno predavanje održala je profesorica povijesti Nataša Puljašić pod naslovom „Uvod u povijest Stare Grčke“. Zatim je uslijedila podjela učenica i učenika u sedam radnih grupa. Svaka radna grupa imala je jednoga ili dvojicu mentora, odnosno mentorice. Rad svake grupe učenika trajao je tri nastavna sata, što znači ukupno 21 nastavni sat. Svaka grupa  radila je na zadanim jedinicama uokvirenim naslovima: „Graditeljstvo i umjetnost Stare Grčke“, „Spartanski odgoj i atenska obitelj“, „Religija i kult“, „Znanost i medicina Stare Grčke“, „Starogrčki matematičari“, „Kazalište književnost i filozofija“, „Ilijada i Odiseja“. Nakon završetka rada, grupe su ponovno spojene te je uslijedilo izlaganje učenica i učenika svih navedenih radnih grupa o problemima kojima su se bavili, a potom zajednička diskusija svih sudionika.

Ljetna škola povijestiDrugi dan održana je terenska nastava u Osijeku. Ondje su se učenice i učenici bavili problemima označenim naslovom „Izabrane teme starije povijesti prostora današnje Slavonije“. Nakon dolaska u Osijek sudionici su posjetili Muzej Slavonije (izložbeni dio: stalni postav, antička Mursa, Tvrđa u Osijeku, radionica) uz stručno vodstvo. Nakon ručka uslijedilo je razgledavanje znamenitosti.

Ljetna škola povijesti ponajprije je usmjerena na stjecanje činjeničnog znanja i ovladavanje nizom koncepata poput uočavanja uzročno-posljedičnih veza, snalaženja u vremenu i prostoru, ali i kritičkom analizom izvora te različitim historijskim perspektivama.

 - Tijekom rada Ljetne škole povijesti razvijamo kulturu dijaloga, tolerancije, kritičke misli i racionalnog sagledavanja složenih problema, nasuprot stereotipima, manipulacijama i nasilju bez obzira iz čijega tora takvi nasrtaji dolaze. Povijesno društvo Požega uvijek će poticati njegovanje afirmativnog odnosa i poštovanja prema etničkim, vjerskim, ideološkim i drugim različitostima našeg društva. Ovom prilikom izražavam svoje duboko suosjećanje prema svim građankama i građanima koji su proteklih mjeseci bili žrtve raznih oblika nasilja u Republici Hrvatskoj. Neka Lijepa naša postane ugodno mjesto za sve koji u njoj žive bez obzira na njihovu etničku, vjersku, ideološku, dobnu i spolnu pripadnost. Za nasilje nema opravdanja. Iskrivljene slike prošlosti nerijetko su okidač za nasilje. Važno je uspješno smanjivati razinu ideoloških prepreka u izučavanju prošlosti i snažiti demokratske vrijednosti. To je jedan od ciljeva Ljetne škole povijesti.Ljetna škola povijesti Požega

Kao voditelj projekta zahvaljujem svim mentoricama i mentorima, osoblju Katoličke gimnazije u Požegi i Muzeja Slavonije u Osijeku te svim učenicama i učenicima koji su odlučili sudjelovati u radu 6. Ljetne škole povijesti – istakao je voditelj cijelog projekta Povijesne škole, Vinko Tadić, prof.