Utorak, 12 Studeni 2019 12:50

Uz tambure i dalmatinsku klapu zapjevali i svi dosadašnji vinski kumovi Enjingijeva vina

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

TRADICIONALNA I VELIKA PROSLAVA MARTINJA UVIJEK BUDE U HRNJEVCU KOD VINARA IVE ENJINGIJA -

HRNJEVAC – Vinski hram našeg najpoznatijeg vinara Ive Enjingija u Hrnjevcu uvijek je mjesto okupljanja prijatelja vina, poslova oko vina i brojnih vinoljubaca. Jedan od razloga je i Martinje, krštenje mošta i mladog vina, koje tradicionalno bude najveća proslava ovog vinskog blagdana u jednoj vinariji. I ove godine okupilo se nekoliko stotina IMG 4165uzvanika i posjetitelja u vinskom podrumu u Hrnjevcu, gdje je Ivo Enjingi upriličio obilazak podruma, a kasnije nezaboravnu feštu u velikoj dvorani. Veliki broj gostiju došao je iz Dalmacije i Istre, tradicionalno najboljih kupaca vina za turističku sezonu, no nije manjkalo niti onih cjelogodišnjih kupaca iz Zagreba i s kontinenta, a najviše naravno bilo ih je iz šireg okruga Slavonije. Svima njima zajedničko je što slave i vjerno kušaju ponajbolja vina kuće Enjingi, koja su se dokazala na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima. Prve medalje s prestižnog Decantera dobila su upravo vina Ive Enjingija, a onda je uslijedio Pariz i ostale europske prijestolnice, sve do Amerike.

Sve goste Enjingi je podsjetio da proslavu Martinja posvećuje svom djedu Martinu, koji je na današnji dan slavio rođendan i imendan, a od kojega je i naučio sve što zna o vinovoj lozi i vinu.

– Ovim događajem mi nastavljamo našu tradiciju, a čuvajmo tu tradiciju da ostavimo nešto i za pokoljenja koja dolaze iza nas. Ja u svojim vinogradima nastavljam tradiciju ekološkog uzgoja vinove loze, a i u podrumu pri njegovanju vina ne upotrebljavamo nikakvu kemiju. Sve ovo dar je naše prirode, a ja darujem vama na uživanje. I ova vinogradarska godina je bila teška, vremenske prilike nisu bile naklonjene vinogradarima. Grožđa je znatno manje, no ovogodišnje grožđe je odlične kvalitete. Već sada vidljiva je kvaliteta mladih vina koje će tek pokazati IMG 4215sve svoje vrline u slijedećim mjesecima njihovog dozrijevanja – naglasio je Ivo Enjingi, dodavši da ima za prijatelje vinske kuće Enjingi dovoljno odličnih vina iz prethodnih godina, te da se svi opuste uz čašicu, specijalitete i pjesmu.

Kod Enjingija se uvijek na stolu nađu specijaliteti od crvenog kanadskog Red Angus goveda kojih nekoliko stotina uzgaja također u ekološkom uzgoju. Posebna je tako juha i kuhano meso sa hrenom i sosom. Na kraju pečeni odojak bude samo kruna svega. Uvijek se kod Enjingija služe ponajbolja vina, a za zabavu bude zaduženo nekoliko glazbenih sastava, ove godine to je bio tamburaški sastav Srce bećarsko, a zapjevala je i dalmatinska klapa iz Šibenika.

Kulminacija večeri svakako je tradicionalna ceremonija krštenja mošta po starim statutima. - Nijedne godine mošt nije postao vino bez ovog obreda - počinje stari ceremonijal kojega vodi, jedini u Hrvata, vinski kardinal Vladimir Bauer, ove godine uz pomoć ministranata Željka Pejkovića i Uroša Svitlice. Biser vinski kum ove godine bio je Branko Šutalo iz Požege, vlasnik prijevozničke i građevinske tvrtke. Vinski kum se morao svečano obvezati da će godinu dana voditi obvezu čuvanja novorođenca, a sve to morao je potvrditi ispijanjem povećeg pehara mladog vina. Za to je dobio i pohvale vinskog kardinala, kao posebno i rijetko viđeno „žedan kum“, što je pohvala za kuma koji bez prekida, gotovo naiskap popije pehar koji sadrži bar pola litre vina. Da je sve popio mora pehar okrenuti naopako iznad glave, pa ako je „manje popio“ ostalo mu se istrese po IMG 4210glavi. Branko Šutalo je i tu bio „biser kum“ jer mu na glavu nije pala niti kapljica vina.

Dugogodišnji običaj kod Enjingija je da se okupe i svi dosadašnji vinski kumovi, koji uz zdravicu otpjevaju po koju pjesmu. Tako je uz vinskog kardinala Baure koji je poznati i osvjedočeni bariton i odličan pjevač slavonskih pjesama, zapjevao i prije nekoliko godina vinski kum Goran Šutalo, ali i kuma Anka Šutalo umjesto kuma Branka, kojemu samo pola litre vina nije još dalo pjevački dar.

Nakon obreda krštenja uslijedile su degustacije vina iz vinske arhive Ive Enjingija i uživanje u vinima vinskog umjetnika.