Petak, 07 Veljača 2020 09:05

Vodozemci i gmazovi Požeške kotline i gorja

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA IVICE SAMARĐIĆA, IVE GALIĆ I FRANE BARIŠIĆA - 

POŽEGA - Požeška kotlina i Slavonsko gorje izuzetno su očuvano i zdravo područje za život brojnih vrsta među kojima su i vodozemci i gmazovi koji su u nekim davnim razdobljima dominirali planetom. Od 20 vrsta vodozemaca zabilježenih u Republici Hrvatskoj čak 16 ih je nađeno na našem području što je vrlo vrijedan i značajan podatak.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg praćenja stanja i istraživanja vrsta vodozemaca i gmazova na ovom području i suradnje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i Katoličke osnovne škole u Požegi. U knjizi su navedena osnovna obilježja vodozemaca i gmazova, opisi vrsta, njihove fotografije i karte s lokalitetima na kojima su vrste zabilježene. 16 vrsta vodozemaca i 13 vrsta gmazova pokazuju da je ovaj kraj još uvijek relativno očuvan i bogat živim svijetom.

U sklopu predstavljanja knjige autori su održali prezentacije o tijeku istraživanja, o ekologiji vrsta vodozemaca i gmazova našeg kraja, njihovoj ulozi, brojnosti i posebnostima. Prikazana su svojstva i osobine brojnih vrsta žaba, daždevnjaka, vodenjaka, guštera, zmija i kornjača koje u našem zavičaju obitavaju danas.

Promocija je održana u Dvorani sv. Terzije Avilske u Požegi uz nazočnost brojnih učenika i predstavnika obrazovnih i javnih institucija te zaljubljenika u prirodu.