Petak, 20 Ožujak 2020 08:59

Smije li biciklist na biciklu prelaziti preko zebre? Da, ali samo u jednom slučaju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Bicikliste često viđamo kako na biciklu, nerijetko nesmanjenom brzinom, prelaze pješačku zebru. I tada su u pravilu u prekršaju…

BICIKLIST NA ZEBRI BEZ BICIKLISTIČKE STAZE, SA ILI BEZ SEMAFORA

Biciklist je vozač vozila na dva kotača pa za njega ne vrijede prometna pravila kao za pješake. Zebra za njega ne važi te on ne smije prelaziti cestu prije nego što siđe s bicikla. Dakle, zebru mora prijeći kao pješak, gurajući bicikl!

Međutim, automobil je po definiciji opasna stvar te njegov vozač mora stati ispred zebre te propustiti biciklistu koji je već krenuo prema zebri te nikako ne smije nasilno ostvarivati svoju prednost u prometu.

Biciklist je, kao i pješak nezaštićen u prometu za razliku od automobilista te automobilist mora voditi računa o njegovoj sigurnosti i poduzeti sve mjere predostrožnosti da ga ne povrijedi automobilom, bez obzira kreće li se propisno prema prometnim pravilima ili su svojim ponašanjem u prekršaju.

BICIKLIST NA ZEBRI S BICIKLISTIČKOM STAZOM, SA SEMAFOROM

Ovo je najzanimljiviji i najopasniji slučaj, jer biciklisti misle da smiju prijeći vozeći se na biciklu. To je netočno, jer premda im označena biciklistička staza to dozvoljava, svjetlo na semaforu im to ne dozvoljava, odnosno zabranjuje im.

Na crvenom i zelenom semaforskom svjetlu za pješake jasno je označen pješak, dakle zeleno svjetlo vrijedi samo za pješake, te biciklist smije prijeći zebru samo kao pješak, gurajući bicikl!

BICIKLIST NA ZEBRI S BICIKLISTIČKOM STAZOM, BEZ SEMAFORA

Ovo je jedini slučaj kad biciklist smije prijeći zebru vozeći se na biciklu.

No, brzinu vožnje treba prilagoditi i voziti usporeno (do 10 km/h).

KAZNE ZA PROMETNE PREKRŠAJE

Ako biciklist ne postupi kako je prethodno opisano, temeljem Zakona o sigurnosti na cestama, čl. 112, kazna je 300 kn.

Ako biciklist vozi s više od 0,5 promila alkohola u krvi, , temeljem Zakona o sigurnosti na cestama, čl. 199 st. 10 , kazna je 500 kn.

Ako vozač na zebri ne propusti pješaka, ako nema semafora, ili ako je pješaku upaljeno zeleno svjetlo, odnosno ako ne propusti biciklista, koji vozi biciklističkom stazom uz zebru, temeljem Zakona o sigurnosti na cestama, čl. 57 st. 6, kazna je 3.000 kn. U slučaju izravnog ugrožavanje sigurnosti biciklista ili nesreće, izriče se i zaštitna mjera, oduzimanje dozvole na 6 mjeseci i 3 kaznena boda

izvor autoportal