Srijeda, 22 Travanj 2020 09:28

Dan planeta Zemlje - Interaktivna izložba Parka prirode Papuk

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

Park prirode Papuk u travnju svake godine organizira razne radionice sa osnovnoškolcima te radne akcije uređenja pojedih lokaliteta u Parku kako bi obilježio dva vrlo bitna datuma u području zaštite prirode.
22. travnja obilježavamo Dan planete Zemlje kako bi se ojačala svijest ljudi o opasnosti koja prijeti svim oblicima života na Zemlji zbog sve intenzivnijeg globalnog onečišćenja.
23. travnja 1999. godine Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode zbog iznimnih prirodnih vrijednosti, što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim razdobljima prošlosti Zemlje.

- Ove godine, zbog globalne pandemije uzrokovane COVID-19, a slijedeći sigurnosne vladine upute, obilježavanju pristupamo na nešto drukčiji i inovativniji način. Zapravo, Papuk i njegova beskrajna zelena prostranstva dovodimo u domove svih zaljubljenika u prirodu.
Naime, za naše posjetitelje koji nas prate na društvenim mrežama pripremili smo interaktivnu izložbu koja je plod višegodinje izvrsne suradnje između našeg čuvara prirode Stjepana Gala, Ivanke Muršić (amaterske slikarice) i Sare Muršić (kreatorice proširene stvarnosti). Cilj izlozbe je približiti prirodu ljudima kako bi oni još neko, nadamo se kratko vrijeme, ostali kod kuće i na taj način zaštitili sebe i druge. Spajajući Stjepanove fotografije s Ivankinim crtežima, u prostoru proširene stvarnosti Sara je stvorila interaktivnu izložbu za sva čula. Izložbi su doprinjeli i glumci Antonija Pintarić i Luka Vondrak, kao i Vokalni ansambl Brevis uz dirigenticu Antoanetu Radočaj-Jerković – istaknuo je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Ovo virtualno putovanje vodi posjetitelje kroz poznate prirodne bisere prvog geoparka pod zaštitom UNESCO-a u Lijepoj našoj, naglašavajući promjene godišnjih doba kroz zvukove, vizualne prikaze i poeziju. Izložbi se može pristupiti skeniranjem promotivnog postera pomoću BlippAR aplikacije.

Pozivamo vas da se prisjetite ili pak otkrijete koja prirodna bogatsva ima najljepša planina Slavonije koja je postala nezaobilazna destinacija na karti Hrvatske, ali i da na trenutak i razmislite o vlastitoj odgovornosti za očuvanje ljepote našeg planeta.

Dan Planete Zemlje koji se obiljezava globalno,a ove godine isključivo virtualno možete popratiti i na web stranici (https://www.earthday.org/earth-day-2020/)

upute 5