Nedjelja, 10 Svibanj 2020 09:57

Svim majkama čestitamo danas Majčin dan !

Ocijeni sadržaj
(23 glasova)

Današnji je dan diljem svijet posvećen majkama! Slavi se Majčin dan, blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Majčin dan kroz povijest se u različitim oblicima obilježavao u mnogim zemljama diljem svijeta, bilježimo obilježavanje i slavljenje majki još u vrijeme starih Grka i Rimljana. Kroz vrijeme taj običaj se izgubio a pravi status blagdana prvi puta je u novije vrijeme dobio u Sjedinjenim Američkim državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja u svijetu. Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi.
Zapravo Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis godine 1865. je organizirala ‘Mothers Day Meetings’ gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.
Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala ‘Memorial Mothers Day Meeting’. S petsto bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan.

Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu. U komunističkim državama poput SFRJ majčin dan nije slavljen, nego se proslavljao Međunarodni dan žena. Majčin dan je u socijalizmu odbačen kao reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta, a u Hrvatskoj se, kao i u većini zemalja svijeta, slavi na drugu nedjelju u svibnju. O povijesti i obilježavanju Majčinog dana u Hrvatskoj piše Juraj Kolarić u svojoj knjizi „Majčin dan u povijesti i tradiciji hrvatskog naroda“.

Prvu proslavu „Majčinog dana“ u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list, no gdje je i kako proslava održana nema podataka. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela „Hrvatska katolička ženska sveza“ i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama. Za obnovu proslave Majčinog dana u novijoj hrvatskoj povijesti najzaslužnija je Družba Braće hrvatskoga zmaja. „Kao najznačajnija hrvatska ustanova utemeljena sa svrhom da čuva hrvatsku kulturnu baštinu i njeguje uspomenu na velike ljude i događaje iz hrvatske prošlosti“ odlučili su u Hrvatsku ponovo uvesti proslavu Majčina dana, „sjećajući se svih majki koje su u Domovinskom ratu dale svoje živote za slobodu Hrvatske i podnijele najveći teret: žrtvujući na oltaru domovine svoje sinove i kćeri“. (Kolarić, 2012:139) Spomen područje Hrvatskoj majci uredili su na Velikoerpenijskom brijegu iznad Tuheljskih toplica gdje se nalazi i grob majke autora hrvatske himne, Justine Mihanović Petropoljske.

Majčin dan se obilježava tako da se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem, čestitkama i malim poklonima koje su pripremila njihova djeca i unuci.