Subota, 23 Svibanj 2020 13:22

Gradonačelnik Puljašić kum kvalitetnog Chardonaya u novom vinskom boutique požeškog Veleučilišta

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POŽEGA - Cehovska ulica u Požegi postaje prepoznatljiva po brandovima grada Požege, vinu, čokoladi i kulenu, jer za sada imamo već tri prodavaonice, možemo reći proizvoda koji karakteriziraju Požegu i Požeštinu. Prvo je otvorena prodavaonica Kulen Hruška sa kvalitetnim kulenom i suhomesnatim proizvodima, zatim je otvorena prodavaonica Zvečeva sa čokoladama, slatkim proizvodima i voćnim rakijama, a sada smo dobili i vinsku prodavaonicu sa najkvalitetnijim studentskim vinima Veleučilišta u Požegi. Uskoro se očekuje i prodaja meda koji se također proizvodi unazad dvije godine u organizaciji Veleučilišta. Gradonačelnik Darko Puljašić pozvao je i ostale proizvođače domaće i autohtone hrane da se priključe ovom trendu te da i oni ponude svoje proizvode u prodaju. Cehovska ulica bi mogla biti ulica u kojoj će se prodavati proizvodi obrtnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača hrane i pića, ali i suvenira, domaće radinosti i sl.

Otvorenje prodavaonice vina je izazvalo dosta zanimanja građana, a u prvim danima predviđeno je niz promocija i degustacija za građane u svrhu populariziranja prodavaonice i veleučilišnih vina. Subotnje dopodne, kada ima najveći broj građana u gradu, tako je iskorišteno za novu promociju vina, ovaj puta kvalitetnog Chardonaya kojemu je ujedno požeški gradonačelnik Darko Puljašić bio i kum.

Chardonay je predstavio pročelnik poljoprivrednog odjela Veleučišta, voditelj vinske klijeti i vinskog podruma u Podgorju, mr. sc. Josip Mesić, poznati enolog, somelier i ocjenjivač vina, profesor praktične nastave i proizvodnje studentskih vina. Poznato je da vinograd obrađuju studenti u sklopu nastave, ali i da svaki od njih proizvodi svoje vino u svojoj bačvi, za koje se brine od samog početak berbe grožđa, fermentacije, odležavanja i njegovanja do spremnosti za konzumaciju. Mesić je svakako najzaslužniji što su vina Veleučilišta postala sve kvalitetnija, sve poznatija i osvajaju brojne šampionske i zlatne medalje na natjecanjima u kvaliteti vina. Veleučilište proizvodi bijeli i crni sortiment u 12 sorti.

 - Za danas smo odabrali jedan kvalitetni Chardonay, sorte koja je dominantna i uspjela je izgurati brojne sorte u cijelom nizu vinskih zemalja diljem svijeta. Ne moramo ga uvijek zvati Chardonay, jer u našim krajevima je poznat i pod imenom Vražjak. Jedan Chardonay nazvali smo u čast po općini Kaptol koja slavi uskoro 800 godina i to vino će uskoro biti u prodaji. Ovo vino smo odabrali jer je definitivno, jedno od najboljih vina do sada proizvedenog na Veleučilištu, bijelo vino, moćno i puno vino, jakog tijela i alkohola od 15,6%, no zadržao je sve svoje okuse i mirise, lepršavi su i lako klize niz grlo. U ovo vino su naši studenti utkali sebe, najviše Šimun, Luka, Ivan, Ana, Borislav i Jozefina. Gradonačelniku predlažemo da naš slijedeći Chardonay dobije ime po njegovom prijedlogu i kao takav i pod tim imenom izađe na degustacije i tržište kao simbol grada Požege - predložio je Mesić.

 - Ja sam prepustio stručnjaku da izabere vino koje najviše odražava gradonačelnika grada Požege, a mislim da Vražjak štima, posebno što je izgurao i neke druge sorte. Velika čast mi je i zadovoljstvo da upravo ja budem kum. Pozivam sve drage prijatelje da mi se pridruže u degustaciji. Ovo vino odražava posebnost našeg kraja, ali i studenata koji vrijedno to vino stvaraju, daju sebe i mislim da je ova prodavaonica pun pogodak. Naši sugrađani i dragi gosti grada Požege imat će gdje kupiti kvalitetna vina po izvrsnim cijenama - istakao je gradonačelnik Puljašić, svima natočio čašu Chardonaya i nazdravio. Predstavnici medija dobili su na dar po jednu kvalitetnu butelju vina iz bariqua.