Četvrtak, 30 Srpanj 2020 14:14

Šampion 13. Županijskog ocjenjivanja vina Vino-kap Kaptol - Graševina ledena berba 2015. vinarije Perak iz Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA VINO-KAP KAPTOL NA 13. ŽUPANIJSKOM OCJENJIVANJU VINA IMALA 80 UZORAKA  -

KAPTOL - Unatoč korona krizi i prolongiranju natjecanja iz svibnja Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap Kaptol uspjela je organizirati svoje 13. Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina u srpnju. Zbog svega ove godine održalo  se samo županijsko ocjenjivanja, bez međunarodnog dijela jer zbog korona krize nisu mogu doći vinari iz Mađarske, Slovenije, Srbije i drugih država, koji su bili redovni sudionici natjecanja u Kaptolu, gdje je znalo doći i po 150 uzoraka vina na natjecanje.

 - Nastojali smo svakako organizirati ovo ocjenjivanje i natjecanje u kvaliteti vina, jer nismo željeli prekinuti kontinuitet, a i stoga što su mnoga natjecanja, pa i ono u Kutjevo otkazana. Vinari trebaju što više natjecanja da bi se osvjedočili u kvalitetu svojih vina, ali i vidjeli gdje su u odnosu na ostale vinare, nove trendove u vinarstvu i svakako borili se za što bolju kvalitetu svojih vina i bolju promidžbu. Ove godine samo na ovaj županijski dio pristiglo je 80 uzoraka, no veseli nas što je ponovno svoja vina na ocjenjivanje donijelo i Kutjevo d.d. i svi poznatiji vinari Požeško-slavonske županije - istakao je predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak. 13. Županijsko natjecanje održava se pod pokroviteljstvom Općine Kaptol i Požeško-slavonske županije, pa su članove ocjenjivačke komisije koja ove godine radila u dvije komisije sa ukupno 20-tak ocjenjivača uz predsjednika mr. sc. Josipa Mesića, pozdravili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Nakon ocjenjivanja koje je bilo na kraju i burno, jer su nekoliko vina morala ići na pripetavanja. Nekoliko vina je imalo isti broj bodova pa su članovi komisije ponovno ocjenjivali te uzorke. Karakteristično je da su vina ocjenjena visokim ocjenama, što govori o kvaliteti vina iz prošlogodišnje berbe, a šampionska vina postala su vina koja su više godina dozrijevala i dobila stabilnost i kvalitetu.

Tako je šampion natjecanja proglašeno vino Graševina ledena berba 2015. vinarije Ivice Peraka iz Kutjeva, vino koje je već na desetak natjecanja osvajalo šampionske titule i zlatne medalje. Isti broj bodova osvojila je i Graševina izborna berba 2019. Vinarije Pavlović. Samo dva boda manje, 88 osvojila je Graševina izborna berba 2018. OPG Tomislav Došen, također vino koje je pobralo nekoliko medalja i šampionsku titulu na ocjenjivanju u Mađarskoj. Graševina izborna berba bobica 2017. vinarije Branka Jakobovića iz Vetova također je osvojila zlatnu medalju sa samo jednim bodom manje, kao i izborne berbe Graševine Vladimira Čakalića i Vinarije Soldo iz Vetova, OPG Martine Hora, Perak d.o.o., Vina Markota, Vinarija Matočec, Josip Novak, Vina Galić, OPG Zubović, Vinarija Kaptol, Vinarija Romić i Vinarija Grozdanović.

Zlatnim medaljama su se okitila i vina Cabernet Sauvignon Vinarije Markota, Veleučilišta u Požegi, Vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog i OPG Matić. Zlatne medalje dobili su i Chardonnayi Veleučilišta u Požegi, Vinarije Krauthaker i Vina Markota, a za crni Cuwee - kupaža 3 vina - Vinarija Kaptol.

Zlatne medalje dobio je i Manzoni Vinarije Soldo, Maximo Oro Kutjevo d.d., Merlot Vina Pavlović, Vina Markota i Vinarija Krauthaker, Muškat žuti Vinarije Perak, Pinot crni Vinarije Krauthaker, Pinot sivi Kutjeva d.d., Vinarije Matočec, Vinarije Krauthaker Vinarije Branko Jakobović, Sauvignon Vina Soldo, Vina Pavlović, Rose Vina Grozdanović, Kutjevo d.d., Syrah Veleučilišta u Požegi, Traminac Kutjevo d.d., Traminac mirisni Vina Soldo i Zelenac Vinarije Krauithaker.

Svečanost dodjele šampionske titule i zlatnih, srebrnih i brončanih medalja i priznanja bit će upriličena povodom organiziranja Pudarijade u Kaptolu ove jeseni.