Nedjelja, 18 Listopad 2020 09:27

Vesna Pisarović: 'Iako već 15 godina ne živim u Hrvatskoj, sanjam o požeškim brdima!'

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

KAKO JE POŽEŽANKA POZVALA NA DOLAZAK U ZLATNU DOLINU  -

U tekstu kako poznati Slavonci govore o svom kraju i gdje je najbolje za dolazak i dobar odmor, Matea Grbac u Jutarnjem listu piše o Požeštini po riječima Požežanke Vesne Pisarović. Donosimo dio teksta iz Jutarnji.hr za naše čitatelje.

  - Požegu, odnosno Požeštinu, Rimljani su zvali Zlatnom dolinom ili Vallis Aureom. To je prva rečenica koju uvijek, ali baš uvijek ponosno lokalpatriotski ponavljam strancima i novopridošlicama – tim je riječima renomirana hrvatska pop pjevačica Vesna Pisarović opisala svoju Požegu.

Iako već petnaestak godina ne živi u Hrvatskoj, objašnjava kako je prva stvar koju napravi, kada se s ravnica Den Haaga, još ravnijeg Londona i prerevnog Berlina, vrati kući je šetnja požeškim brdima. Ova „mala Austrija” kako joj u zadnje vrijeme tepaju, okružena je s pet brda, a Pisarović dodaje kako ne zna je li zanimljivije ovaj kraj obići odozgo – s brda, ili odozdo iz ravnica i samog centra grada.

DSC 4296

 - Kada kreneš s Trga, gore prema Jagodnjaku pa skreneš prema Vučjaku, za nekih petnaestak minuta već si na vinogradarskom putu brdske južne strane grada. Od tuda se penju bezbrojne manje vinogradarske ceste na sve strane i od tuda se pruža krasni panoramski pogled na sam grad. Kažu da su spomenute ceste Požeške gore čarobne za brdski biciklizam. No da je požeški kraj rajski za cestovni biciklizam, to mogu jamčiti iz prve ruke - objašnjava.

Pomicanjem s juga na sjeverni dio Požeške kotline, ruta: Požega – Kaptol – Vetovo – Kutjevo – preko Papuka do Orahovice je ističe naprosto čudesna.

 - Ne znam je li ju ljepše odvoziti u rano proljeće ili kasno ljeto. No, nedavno otkrivena ruta: Požega – Marindvor – Toranj pa u Pasikovcima prema Kamenskom i Zvečevu i Voćinu je možda bila najljepša vožnja koju pamtim. Od ljepote prirode koja se preljeva s Papuka prema kotlini osmijeh mi nije silazio s lica. Upravo tu negdje, ako se prodre dublje u Papuk krije se izletište Jankovac. To je tek čarolija za sebe – dodaje.

Upravo se na tim obroncima Papuka kriju i poznati požeški vinogradi. Među njima najposebniji su oni graševine, kojom se ovaj kraj diči već stoljećima, a u čarima tog vina u 17. stoljeću uživali su još i Turci. Osim prirodnih ljepota koje često obilazi, našu poznatu pjevačicu za njen kraj najaviše veže Glazbena škola Požega u kojoj je učila svirati flautu.