Utorak, 20 Listopad 2020 13:08

20. listopada obilježavamo Svjetski dan jabuka

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. U Požeštini se prije više od 20 godina također održavala višednevna manifestacija koja je slavila jabuku i proizvode od jabuka. Na Danu jabuka sudjelovali su brojni voćari i proizvođači jabuka, brojni OPG-i ali i škole. Uz veliki broj sorti jabuka ova izložba je donosila i dio naše baštine, kulture i tradicije, folklora, starih sorti jabuka ali i natjecanja za najljepši štand. Privlačila je veliki broj izlagača i još više posjetitelja, a mnogi su te dane iskoristili da se snabdiju s jabukom po prihvatljivim cijenama za cijelu godinu. Na žalost posljednjih godina Dan jabuka u Požegi održava se neredovito ili izostaje.

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Stoga stoji i danas izreka "Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van"

Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Na žalost jabuja je posljednjih godina i voće koje se najviše tretira pesticidima, a posebno i kemijskim sredstvima da se održi što duže u svom obliku kao na dan berbe. Stoga danas postoje i kontroverzni savjeti o njenoj vrijednosti.

Sretan vam Dan jabuka.