Srijeda, 09 Prosinac 2020 10:54

Spara i Špajz, ukusni i inovativni hrvatski proizvodi sa zanimljivom pričom

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Odluka o zdravoj prehrani i pažljivom odabiru namirnica koje unosi u organizam bivšoj rukometašici Deani Miletić promijenili su život. Iako je nove navike u svoju svakodnevicu morala uvrstiti zbog zdravstvenih razloga, nije mogla ni sanjati da će je kolač Spara koji će u toj životnoj fazi osmisliti dovesti do jedinstvenog projekta „Startaj Hrvatska”. Pokrenuli su ga SPAR Hrvatska i Nova TV kako bi pomogli inovativnim hrvatskim poduzetnicima i startupima u plasmanu njihovih proizvoda na police velikog trgovačkog lanca. U tome su mogle računati i na pomoć stručnog tima SPAR-a Hrvatska.

spara

Bila je to prilika koju je Deana Miletić, sa svojom prijateljicom, 27-godišnjom ekonomisticom Ivanom Perić odlučila objeručke prihvatiti. Naime, Deanu i Ivanu veže dugogodišnje prijateljstvo, ali i zajednička posvećenost usavršavanju Spare, kolača koji svojim imenom simbolizira ženski rad i težinu koju žene mogu podnijeti. Osim imenom, Spara i mirisom i okusom podsjeća na Dalmaciju jer nastaje od najkvalitetnijih sastojaka s lokalnih OPG-ova. Neretvanska suha smokva, sušene marelice, grožđice, bademi i orasi, rogač i čokolada ovaj kolač čine iznimno ukusnim, a malo likera i džema od limuna dodaju mu specifičnu notu. Domaće maslinovo ulje jedina je masnoća u ovom kolaču, a u bazi se koristi pirovo brašno. U trenutcima kada se činilo da će Spara pasti u zaborav zbog Deanina pogoršanja zdravstvenog stanja, Ivana je pomogla da ova priča ipak nastavi u smjeru sretnog završetka.

Promjena životnih i prehrambenih navika inspirirala je i 24-godišnju Martinu Završki iz Darde kraj Osijeka da pronađe rješenje za užurbani način života i nedostatak vremena za kuhanje. Osmislila je Špajz juhice, pakirane u teglice, koje dolaze u četiri varijante – kao povrtna juha od mrkve, brokule i cvjetače, juha od butternut tikve, zatim juha od mrkve i celera te juha od rajčice i bosiljka. Pripremljene su prema jednostavnoj recepturi, bez konzervansa i od najsvježijih namirnica s lokalnih OPG-a. Uz sol i papar, juhama su dodani tek domaći začini - ružmarin ili bosiljak, maslinovo i bučino ulje. Imaju rok trajanja od 12 dana i iznimno su praktičan obrok - samo se podgriju u teglici u kojoj su pakirane.

juha

Martina je kraće vrijeme nakon mature živjela u Irskoj, ali se vrlo brzo, zbog ljubavi prema domovini i želje da u Hrvatskoj gradi svoje uspjehe, odlučila vratiti. U prijavi na projekt „Startaj Hrvatska” i Martina je prepoznala svoju priliku da Špajz plasira na police velikog trgovačkog lanca. U tome joj je pomogao stručni tim SPAR-a Hrvatska uz koji je savladala sve važne korake - od usavršavanja recepture, preko procesa proizvodnje, pa sve do sugestija oko dizajna.

Sparu i Špajz možete kupiti s „plavih polica” u svim INTERSPAR i odabranim SPAR supermarketima na 51 lokaciji diljem Hrvatske. Deanu Miletić, Ivanu Perić i Martinu Završki imali ste prilike upoznati u sedmoj i osmoj epizodi projekta „Startaj Hrvatska”.Nastavite pratiti subotnji program Nove TV i uživajte u nastavku ovog uzbudljivog projekta.