Petak, 11 Prosinac 2020 09:29

Zaboravljena željeznička pruga Čaglin - Našice koja je spasila istočnu Hrvatsku i Slavoniju

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Sada kada je obilježena 126-ta obljetnica dolaska željeznice u Požegu, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i HŽ-u, govori se o ulaganjima milijardi kuna u Hrvatske željeznice, a o pruzi Čaglin - Našice niti „ž". Njom više ne prometuju vlakovi.

Nekad je dnevno prema Podravini, Osijeku, Našicama, Slatini i Virovitici prometovalo dnevno 4-para vlakova. Žitelji Požeško-slavonske županije se osjećaju u izolaciji jer većina srednjoškolaca, studenata i poslovnih Ijudi, gravitira prema navedenim mjestima. Pa ako sada morate željeznicom put Slatine i Virovitice, pravite tri puta dulji put, preko Nove Kapele, Slavonskog Broda, Vrpolja i Osijeka. Na spomenutoj pruzi naraslo je već drveće debelo kao noga. U Tehničkoj kulturi pisao sam o 110-obljetnici dolaska željeznice u Požegu 2.12.1894. - 2. 12. 2004.

IMG 4592

pripremio: Ivan Maruszki

 

Baština tehničke kulture

Naime, 2. prosinca 1894. godine završena je izgradnja željezničke pruge, a 3. prosinca puštena je i službeno u promet. Iste te godine na sam Badnjak na željezničkoj stanici je gradonačelnik Požege Franjo pl. Ciraki dočekao bana Karla Khuen-Hedervaryja s njegovom svitom, zbog čega je grad bio svečano ukrašen. Sto deset godina poslije na inicijativu sadašnjeg gradonačelnika Požege Zdravka Ronka i šefa željezničkoga kolodvora Stjepana Barišića na svečanosti 2. prosinca 2004. godine otkrivena je uz obnovljenu kolodvorsku zgradu muzejska parna Iokomotiva. Čast da ju otkrije pripala je dugogodišnjem djelatniku Hrvatskih željeznica Anti Klepi, a na svečanosti uz brojne Požežane govorili su požeški gradonačelnik i predstavnici Hrvatskih željeznica. Za stalni muzejski postav parne lokomotive pobrinula se Sekcija za održavanje pruga Vinkovci - Tehnička ispostava Slavonski Brod, a ekipu je vodio Vladimir Mušicki, koji je sa svojim vrijednim Ijudima prevezao pomoćnim vlakom i dizalicama parnu Iokomotivu sa željezničkoga kolosijeka na njezino stalno postolje. Izloženu Iokomotivu izradio je MAVAG, Mađarska, 1926. godine, ser. br. 375.966/JŽ 51016 427 kW, 580 KS, 60 km/h, mase 39.910 kilograma vozila je slavonskim prugama 45 godina na pravcima Velika - Požega - Pleternica - Nova Kapela - Slavonski brod - Našice i povremeno do Zagreba.