Utorak, 15 Prosinac 2020 13:10

Novo izdanje savršenog spoja analognog i digitalnog

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Hrvatska pošta predstavlja hrvatsku Kriptomarku 2  -

 – Hrvatska pošta je 15. prosinca pustila u optjecaj novu Kriptomarku 2, koja je izdana u bloku s jednom samoljepljivom markom i otisnuta u nakladi od 30 000 primjeraka. Od tog će broja pet primjeraka biti dostupno u ekskluzivnom, pozlaćenom izdanju. Ovaj se put na marki nalazi pet digitalnih motiva na temu prijenosa poštanskih pošiljaka kroz povijest. Zanimljivi motivi sežu od dalje do nešto bliže povijesti: austrougarski listonoša, postiljon na konju, poštanska kočija, dostavljač brzojava na biciklu te poštar na mopedu. Autori Kriptomarke 2 zagrebački su dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a prema ilustracijama Damira Rukovanjskog.

Kriptomarka2Samoljepljiva fizička marka može se koristiti za plaćanje poštarine, a uz nju kupac dobiva sve podatke potrebne za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke u svoj digitalni novčanik. Kriptomarka 2 moći će se kupiti u interaktivnoj mrežnoj trgovini kripto.posta.hr/marka/v2 (od 15. prosinca), na mrežnim stranicama epostshop.hr i u svim većim poštanskim uredima. Vlasnici digitalnih novčanika moći će platiti 1000 primjeraka Kriptomarke 2, čija je nominalna vrijednost 50,00 kn, i kriptovalutama.

Podsjetimo, prva hrvatska Kriptomarka izdana je 9. rujna ove godine povodom Dana marke, a ekskluzivnih 500 primjeraka koji su se mogli platiti u kriptovalutama u mrežnoj trgovini kripto.posta.hr rasprodani su u rekordnih 16 sati.

Tekst u povodu izlaska Kriptomarke 2 pripremio je Vlaho Hrdalo, predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute.

Hrvatska pošta u suradnji s hrvatskom blockchain-zajednicom okupljenom oko Udruge za blockchain i kriptovalute predstavlja hrvatsku Kriptomarku 2. Nevjerojatan spoj filatelije i moderne tehnologije dolazi nam uoči dvanaeste godine od pojave blockchain-tehnologije kroz njenu prvu emanaciju – kriptovalutu bitcoin.

Hrvatske kriptomarke zamišljene su kao savršena kombinacija analognog i digitalnog. Nakon kupnje kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu. Na blockchainu su marke zastupljene kao takozvani nezamjenjivi ili non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi non-fungible tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet. Budući da se takvi tokeni nalaze na mreži Ethereum, imaju potencijal živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena.

Internetska trgovina (kripto.posta.hr/marka/v2) u kojoj Hrvatska pošta omogućuje kupnju kriptomaraka zamišljena je kao interaktivni mozaik koji pruža priliku da se marka plati kriptovalutama. Kako bi se i kolekcionarstvo vjerno prevelo u digitalni svijet, kriptomarke su podijeljene u različite digitalne kategorije s naglaskom na posebnosti i ekskluzivnosti. Motivi kriptomaraka za pojedinačne digitalne kategorije povezani su s prijenosom poštanskih pošiljaka kroz povijest, a određeno ih je pet različitih. Tako je jedna kategorija ograničena na 3000 primjeraka (poštanska kočija), dok je u najvećoj nakladi izdana marka s motivom austrougarskog listonoše (9000 primjeraka). Ovdje su još i postiljon na konju (4000 primjeraka), dostavljač brzojava na biciklu (6000 primjeraka) te poštar na mopedu (8000 primjeraka), koji zajedno s prethodne dvije kategorije čine ukupnu nakladu od 30 000 primjeraka. Zanimljivost je da svaka digitalna kategorija u Kriptomarki 2 ima pripadajuću ekskluzivnu pozlaćenu verziju. Samo pet od 30.000 digitalnih kategorija dostupno je u pozlaćenom izdanju.

Projekt kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid.

Hoće li digitalni albumi zamijeniti filatelističke albume još ćemo vidjeti, ali već je sada jasno da strast ljudi prema skupljanju rijetkih stvari nije nestala s pojavom digitalnih tehnologija.