Petak, 18 Prosinac 2020 09:09

Blatnjavim kotačima na prometnicu, evo kolika je kazna za ovaj nemar

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Problem nanošenja blata na kolnik javnih cesta, koje neodgovorni vozači osobnih vozila, a najčešće kamioni i poljoprivrednici nanose čest je problem u prometu…

Obzirom da blato na cesti predstavlja veliki problem za sigurnost i prometovanje svih vrsta vozila na cestama, važno je da vozači obrate pozornost na to. No, na nekim područjima takve se stvari zanemaruju. Uz gradilišta ili neka manje prometna mjesta koja njeguju poljoprivrednu kulturu…

Što kaže zakon kada je ovaj problem u pitanju?

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u čl. 45. propisano je da vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Ukoliko vozač ne ukloni blato s kotača, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna. Međutim rijetki vozači se nažalost pridržavaju ove zakonske odredbe. Problem nastaje kada padne kiša uslijed čega dolazi do miješanja zemlje s kišom te se stvara blato, kolnik je tada vrlo sklizak i postaje opasan za sve sudionike u prometu.

Prema čl. 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti, ukoliko to ne učini Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna, a ukoliko se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi-obrtniku određena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna. Ukoliko vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne postupe u skladu s Zakonom, odnosno ukoliko ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište o njegovom trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta.

Za uklanjanje blata s kolnika policija angažira tvrtke nadležne za održavanje ceste te im ustupa podatke o počinitelju prekršaja nanošenja blata na kolnik tako da će onaj koji nanese blato biti u obvezi i snositi troškove čišćenja koji mogu mnogostruko nadmašiti predviđenu novčanu kaznu temeljem Zakona..

Zato želimo probuditi svijest, pa i iz MUP-a apeliraju ovom prilikom na sve vozače, koji sudjeluju u prometu gospodarskim poljoprivrednim i drugim vozilima, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila, jednako tako svim ostalim sudionicima u prometu savjetujemo da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu s blatnjavim gumama, jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju.

autor Oliver Marić za autoportal