Utorak, 22 Prosinac 2020 08:40

Najviše biootpada dolazi putem odvojenog kućnog sakupljanja

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Najviše biootpada dolazi putem odvojenog kućnog sakupljanja biootpada: povrća, voća i otpada iz vrtova. Slijedi trava, granje i lišće s javnih površina. Takav otpad je primjereniji za kompostiranje nego za fermentaciju. Kuhinjski otpad, koji uključuje otpad od mesa i ribe bolji je za fermentacijsko postrojenje i pretvaranje u električnu energiju jer životinjske masti sadrže više energije od vrtnog otpada. Čisti papir i karton treba ići na recikliranje, a onečišćen hranom u postrojenje za kompostiranje. Kompostabilna plastika ne bi trebala u postrojenje za fermentaciju. Ne sadrži dovoljno energije za pretvaranje u bioplin. Papirnate vrećice su u tom slučaju bolje.

Što se tiče kompostiranja kompostabilne plastike, pogoni za kompostiranje uglavnom nisu zainteresirani za njihovu uporabu. Dobivaju dovoljno organskog otpada. Prihvaćanjem kompostabilne plastike dolazi do onečišćenja otpadnih tokova, između ostalog i zbog potrošača koji ne razlikuju kompostabilne i konvencionalne plastične proizvode. Osim toga, certifikati i norme za kompostabilnu plastiku temelje se na laboratorijskim uvjetima koji se ne temeljena stvarnim uvjetima kompostiranja.

Najvažniji kriterij za kompostiranje kompostabilne plastične vrećice je njezina debljina. Tanke vrećice će nestati tijekom kompostiranja, pa ih većinom postrojenja za kompostiranje prihvaćaju, između ostalog i zato što se u njih sakuplja kućni biootpad.

PLA, polilaktidna plastika, načinjena od mliječne kiseline, nije dobrodošla u pogone za kompostiranje jer njezina razgradnja predugo traje. Ne vole ju ni sakupljači plastičnog otpada, jer onečišćuje otpadne tokove za recikliranje. Ukoliko se PLA primjenjuje kao tanak sloj na papirnatim čašicama i spremnicima, tada će nestati tijekom kompostiranja, no ukoliko je taj sloj predebeo, onda će onečistiti kompost. Iz istog razloga, prevelike debljine, se ne prihvaća ni pribor za jedenje načinjen od kompostabilne plastike.unnamed

Danas kompostabilna plastika još uvijek ima relativno maleni udio u kućnom organskom otpadu. Ukoliko će se taj udio povećavati, može predstavljati problem pri kompostiranju zbog onečišćenja komposta. Uz to, nužna su i daljnja istraživanja utjecaja komposta od kompostabilne plastike na tlo.

 

Maja
Rujnić
Havstad

zg-magazin