Četvrtak, 28 Siječanj 2021 09:31

28. siječnja obilježavamo ''Europski dan zaštite osobnih podataka''

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

28. siječnja 2021. obilježavamo ''Europski dan zaštite osobnih podataka'' u svim zemljama članicama EU, već 15. put za redom -

Odbor ministara Vijeća Europe je 26. travnja 2006. godine donio odluku da se 28. siječanj obilježava kao „Europski dan zaštite osobnih podataka“, koji ujedno predstavlja dan potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108). U Hrvatskoj prvi puta obilježen 2007. godine

U Hrvatskoj Agencija za zaštitu osobnih podataka svake godine prigodno obilježava ovaj dan s ciljem promoviranja zaštite osobnih podataka, podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu osobnih podataka i upoznavanja građana s njihovim pravima te voditelja i izvršitelja obrade s njihovim obvezama koje proizlaze iz zakonodavog okvira za zaštitu osobnih podataka. Opća uredba o zaštiti podataka ili GDPR stupila na snagu u Hrvatskoj 25. svibnja 2018., u retrospektivi se može ustvrditi da je uvođenje novih regulativa na području zaštite privatnosti u prethodnoj godini bila jedna od najznačajnijih zakonskih promjena koje su utjecale na poslovanje i operativu kako profitnog, tako i neprofitnog sektora.

Obilježavanje ovog datuma ima kao primarni cilj poticati upoznavanja europskih građana sa svojim pravima i obvezama na polju zaštite osobnih podataka, kako bi mogli steći saznanja o ovom ljudskom pravu koje, iako manje poznato, se oduvijek nalazilo u svakodnevnom životu te koje ima izravan dodir s većinom naših svakodnevnih radnji.

Važno je znati da pitanje zaštite osobnih podataka nije nikada bilo toliko aktualno i značajno kao danas, budući da su naši osobni podaci svugdje, i to na radnom mjestu, u doticaju s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavi dobara i usluga, na internetu, u školi i drugdje. Ipak, usprkos važnosti osobnih podataka, europski građani uglavnom nisu upoznati sa zaštitom osobnih podataka i njihovim pravima.

Obilježavanje ovog dana je sve važnije kako bi se građani upoznali s razlozima i načinima prikupljanja i obrade svojih osobnih podataka, te sa svojim pravima i obvezama.