Petak, 08 Ožujak 2013 12:25

Stotinjak učenika bavilo se astronomijom

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ODRŽANA 4. ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE  -

 

POŽEGA – Protekle subote održana je već tradicionalna 4. po redu Zimska škola fizike sa domaćinstvom požeške Gimnazije. Školi se odazvalo stotinjak učenika osnovnih i srednjih škola sa učiteljima i nastavnicima, a tema ovogodišnje škole je bila astronomija.

IMG 3073- Cilj ove škole je popularizirati fiziku i znanost uopće, te među sudionicima poticati istraživački rad i interaktivnu razmjenu ideja i iskustava na temu. Održana su dva predavanja “Kako je Zemlja ugrožena iz svemira”- prof. dr. sc. Vladis Vujnović i „Fizikalni postanak kemijskih elemenata u razvoju svemira”- akademik Vladimir Paar) bile su teme predavanja, te četiri radionice “Energija – važan pojam u nastavi fizike”- akademik Vladimir Paar, Upoznavanje i izrada jednostavnih optičkih astronomskih uređaja te njihova primjena u nastavi fizike - Maja Šuveljak, prof., Optička klupa – odabrani pokusi - Ivan Šarić, prof., Sunce - Danijel Zubčević, prof., i Konstruiranje fizikalnih pojmova pomoću odabranih pokusa iz optike - Leonardo Đaković, prof. – istakla je Mirjana Javora, voditeljica županijskog stručnog vijeća učitelja fizike i predsjednica organizacijskog odbora Zimske škole fizike.

- Na Okruglom stolu, za učitelje i nastavnike fizike i goste, složili smo se da teme iz astronomije dobivaju medijski prostor tek u situacijama poput kiše meteora u Sibiru i sl. Kiše, oluje meteorita, sunčeve pjege i druge astronomske fenomene u Gimnaziji moguće je doživjeti redovno u programu zvjezdarnice koje uspješno, u dvije odvojene grupe, poučavaju profesori Dragutin Kovačević i Danijel Zupčević. Poučeni njihovim pozitivnim primjerom, predložili smo da se u svim osnovnim školama naše županije pokrene učenje astronomije, kroz dodatnu ili izbornu nastavu, s ciljem pobuđivanja dodatnih interesa kod učenika, roditelja i učitelja – dodala je Javora.

- Mislim da je Zimska škola fizike učenicima pokazala jednu drugu stranu fizike, pristupačniju kroz predavanja stručnih gostiju. Predavanje o opasnosti iz svemira profesora Vladisa Vujnovića posebno mi se svidjelo jer je prikazao kako su uzroci promjene geoloških doba Zemlje zapravo potekli iz svemira. Predavanja akademika Vladimira Paara bila su mi naročito zanimljiva jer fiziku nije izolirao kao zasebnu znanost, već naglasio interdisciplinarnost svih znanosti i njihov utjecaj na budućnost zemlje i čovječanstva – rekla je gimnazijalka Andrea Zlatić, a njen kolega Marin Maričević dodaje - Na ovoj zimskoj školi fizike od svih prezentacija i radionica, najviše mi se svidjelo predavanje akademika Vladimira Paara. Uz to i radionica iz optike na kojoj sam vidio dosta zanimljivih pojava i pravila vezanih uz svjetlost.