Petak, 09 Travanj 2021 09:22

Temperature u ožujku blizu prosjeka u Europi; hladnoća nad sjevernim Sibirom

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S), koju provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa u ime Europske komisije, redovito objavljuje mjesečne biltene o klimatskim promjenama u kojima se izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi podaci temelje se na računalno generiranim analizama koristeći milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Površinska temperatura zraka u ožujku 2021.:

  • Globalna temperatura za ožujak 2021. bila je za 0,2ºC viša od prosjeka razdoblja 1991-2020
  • U još sedam navrata ožujak je bio topliji nego 2021. godine i svi su se dogodili nakon 2010. godine
  • Temperature su bile najviše ispod prosjeka na sjevernom Sibiru i zapadnoj Antarktici, te mnogo više iznad prosjeka u nekoliko regija, uključujući pojas koji se proteže sjeveroistočnom Azijom od Arapskog poluotoka do Tihog oceana
  • Temperature u Europi bile su blizu prosjeka tijekom cijelog mjeseca 

Kartografske i citirane vrijednosti su iz ERA5 baze podataka ECMWF Službe za klimatske promjene Copernicus. Prosjeci temperature za europsku regiju odnose se na samo kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/zemljopisne širine: 25W-40E, 34N-72N.

C3S je slijedio preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) da koristi najnovije 30-godišnje razdoblje za izračunavanje klimatoloških prosjeka te nedavno promijenio referentno razdoblje u 1991-2020 za svoje C3S klimatske biltene. Međutim, i novo i prethodno razdoblje (1981. - 2010.) koriste se u svim podacima radi transparentnosti.