Ponedjeljak, 12 Travanj 2021 14:41

Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Služba za nadzor atmosfere Copernicus Europske unije pruža četverodnevne prognoze peluda kako bi pomogla alergičarima da planiraju unaprijed -

Znakovi proljeća koji se pojavljuju diljem Europe dobrodošli su za mnoge ljude, ali za milijune oboljelih od peludne groznice to može značiti patnju. Tu Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) može napraviti razliku u obliku svojih četverodnevnih prognoza najčešćih vrsta peludi. CAMS, koji u ime Europske komisije provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF), koristi sofisticirano računalno modeliranje za izradu prognoza peludi.

Znanstvenici iz CAMS-a koriste ovo numeričko modeliranje za izračunavanje koncentracije peludi pet najčešćih vrsta - breza, maslina, trava, ambrozija i joha, u određeno vrijeme i daju prognoze do četiri dana unaprijed. Ove unaprijed informacije o koncentraciji peludi daju europskim 100 milijuna alergičara priliku planirati unaprijed uzimanje lijekova ili ograničavanje aktivnosti na otvorenom kada je koncentracija peludi posebno visoka.alergije

Procjenjuje se da je svaka četvrta osoba alergična na pelud ispuštene u zrak s drveća i biljaka. Simptomi se mogu kretati od kihanja i curenja nosa do svrbeža u očima, a troškovi liječenja u kombinaciji s gubitkom radnih dana procjenjuju se na 150 milijardi eura godišnje. Studija u kojoj su sudjelovali znanstvenici CAMS-a s Finskog meteorološkog instituta sugerira da veće koncentracije peludi u zraku koreliraju s povećanom stopom infekcije COVID-19. Čini se da je pelud, ponekad u sinergiji s vlagom i temperaturom, u prosjeku objasnio 44% varijabilnosti stope zaraze. Uz to, također je primijećeno da mjere zatvaranja prepolovljuju stope infekcije pod sličnim koncentracijama peludi. Međutim, zbog zbunjujućih čimbenika u prostoru i vremenu, njihov opseg još nije u potpunosti kvantitativan.

Od lipnja 2019. CAMS surađuje s Europskom aeroalergenskom mrežom (EAN), čiji su članovi istraživači iz Beča, Litve i Finske, kako bi pomogao provjeriti svoje prognoze s podacima promatranja s oko 100 zemaljskih stanica širom kontinenta. Kroz partnerstvo, sustavi predviđanja koje koristi CAMS mogu se provjeravati i poboljšavati iz godine u godinu.

Numerički podaci povezani s CAMS prognozama peludi ažuriraju se svakodnevno. Obuhvaćaju sljedeća 4 dana i slobodno su dostupni. Podaci se mogu dobiti iz CAMS Atmospheric Data Store, koja također nudi jednostavne API-je za širenje informacija.

Vincent-Henri Peuch, voditelj Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), komentira: „S našim vrlo naprednim sustavima numeričkog modeliranja i suradnjom s europskim entitetima koji provode promatranje peludi, na prvom smo mjestu za informiranje medicinske zajednice i alergičare o promjenama u razinama ključnih peludi koje se prognoziraju tijekom sljedećih nekoliko dana. Stoga je kvaliteta prognoze od primarne važnosti i mi neprestano procjenjujemo svoje prognoze i tražimo načine da ih poboljšamo i odgovorimo na sve bolje potrebe naših korisnika."

Za više informacija o tome kako CAMS pomaže u borbi protiv simptoma peludi, pogledajte web stranicu ovdje.

Više informacija o studiji s doprinosom CAMS-a možete pronaći ovdje.