Utorak, 18 Svibanj 2021 08:56

Proljetni izlet HPD "Sokolovac" na Rupnicu i Arboretum "Lisičine"

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Kako to već tradicija nalaže i protekli vikend vrijedni požeški planinari HPD Sokolovac Požega proveli su u planinama domaćeg gorja, točnije Papuku. Ove nedjelje izlet je bio vrlo zanimljiv i sadržajan što je privuklo tridesetak planinara među kojima i goste iz Slavonskog Broda i Lipika.

Izlet na Rupnicu i Arboretum Lisičine 16.05.2021 10 - Polazišna točka našeg puta i sastajalište je bilo kod "Ćire" od kojega smo krenuli auto posadama prema našem prvom planiranom odredištu. Prva točka izleta je bila Rupnica koja je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina, na mjestu nekadašnjeg kamenoloma. Lokalitet Rupnica zaštićen još od 14. listopada 1948. godine. Poslije razgledavanja i obilaska istoga uz laganu i opuštenu atmosferu krećemo prema našem glavnom cilju - ističe predsjednik Sokolovca Bruno Horvat.

 - Nakon kraće vožnje dolazimo do Arboretuma Lisičine koji se nalazi u selu istoga imena usred planine Papuk. Nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića. Arboretum je bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih domaćih vrsta tako i vrstama porijeklom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao nekada oko 2.500 taksona i kultivara te je bio jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi. Nažalost danas je puno manji međutim i dalje lijep te očarava svojom ljepotom u koju smo se uvjerili. Iako pomalo zaboravljeno mjesto, miris procvalog cvijeća, drveća i zanimljivih vrsti biljaka uz hodanje parkom bili su pravi doživljaj i zadovoljstvo svih planinara koji su se odlučili provesti dan u prirodi. Nakon hodanja napravili smo i kratku pauzu u prekrasnim drvenim sjenicama koje su dominirale parkom. Oznake diljem Arboretuma označavaju svaku biljku, grm, drvo i objašnjavaju ono najzanimljivije o njima. Posebno nam je ostala u sjećanju  veoma zanimljiva i rijetka vrsta  japanska pršljenka. Nakon oblaka i lagano vjetrića koji nas je zapuhao negdje oko podneva se pojavili i sunce koje nam je označilo da se ljeto polako bliži. Puni dojmova i utisaka vrijedna planinarska ekspedicija je završila svoj pohod uz čašicu pića i okrijepe u Voćinu sa zajedničkim zaključkom da izlet trebamo ponoviti i nagodinu - priča u nastavku Bruno Horvat.Izlet na Rupnicu i Arboretum Lisičine 16.05.2021 11

Izlet je bio namijenjen svim dobnim skupinama te hodačkim mogućnosti, a vodič izleta je bio Branimir Bartolović. 

Izlet na Rupnicu i Arboretum Lisičine 16.05.2021 4

Izlet na Rupnicu i Arboretum Lisičine 16.05.2021 2