Utorak, 30 Studeni 2021 14:14

Na Čvarak festu u Karancu najbolje čvarak majstorice žene iz "Udruge šuška" Osijek

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KARANAC - Po 14. puta u Karancu je održan Čvarak fest i Zimski vašar u središtu sela, koji je iznio na prodaju domaće proizvode pušnice i špajze. Zaista velika ponuda svih vrsta domaćih proizvoda i OPG-a, pa ste ovdje mogli obaviti nabavku i napuniti svoje police u špajzu za cijelu zimu. Poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri, antikviteti.  Posebno je bila bogata ugostiteljska ponuda domaćina manifestacije Vladimira Škrobe Baje i "Baranjske kuće" koja je zadovoljila i gastro ljubitelje koji su došli na svoje pod velikim šatorom. Bilo je tu od graha u čupovima, čobanca, kobasica u peki, kotlovine, pa do šarana na rašljama.

Natjecalo se 5 ekipa domaćih majstora baranjskog čvarka i gostujućih ekipa iz Osijeka. Ka kažemo baranjski čvarak, onda moramo reći da se on razlikuje od slavonskog čvarka, jer je baranjski duguljast i ne cijedi ga se jako. Kod ekipa se moglo po 150 kuna za kilogram i nabaviti tih friških čvaraka, ali i onih koji su napravljeni koji dan ranije, uz svu silu suhomesnatih proizvoda u ponudi.

Najbolji u pripremanju čvaraka dobiva status majstora čvarka, a ove godine po prvi puta natjecale su se i ekipa žena iz Osijeka, Udruga šuška, koja je i pobijedila sa svojim čvarkom, tako da smo po prvi puta dobili i majstorice čvaraka u Baranji. Ove takmičarke su po prvi puta nastupile i na Etno susretima Požeštine i 7. Čvarkijadi u Vetovu ove godine gdje su također imale zapaženi rezultat ali između 20 ekipa. Samo za bod zaostao je čvarak poznatog proizvođača suhomesnatih proizvoda OPG Hrvoja Kraljika iz Belišća. Treće mjesto zauzeo je domaći natjecatelj Zoran Grujić iz Karanca.