Petak, 21 Siječanj 2022 12:52

Uz svetkovinu Vincelova prve trsove orezali i zalili vinom na Vinkomiru u vinogradima Kutjeva d.d.

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
KUTJEVO - Kutjevo d.d. je na svojoj najpoznatijoj mikro lokaciji Vinkomir u siječnju obilježilo najveću vinogradarsku svetkovinu, blagdan sv. Vinka pri kojem se započinju obrezivanje loza, jedan od velikih poslova u vinogradu, kojim i započinje nova vinogradarska godina. Obrezivanje vinove loze i blagoslov vinograda kojeg se ukrašava suhomesnatim proizvodima uz želju da grozdovi budu veliki i dugi kao kobasice je glavni događaj kod nas poznatog pod nazivom Vincelovo. Nekada su to bile najveće fešte na brdu Vinkomir Kutjeva d.d., a sada zbog loše epidemiološke situacije održalo se u smanjenom obliku uz rukovodstvo Kutjeva d.d. i medija. IMG 2526

 

Član uprave Dino Galić osvrnuo se na prošlu godinu koja je usprkos elementarnim nepogodama, bila uspješna za prodaju. - Zadovoljni smo, s obzirom na to da smo u prošlu godinu ušli u lockdownu, gdje je cijeli HORECA kanal bio zatvoren. Vinarija Kutjevo najviše plasmana na domaćem tržištu plasira upravo u ugostiteljski sektor, i to 60%. Imali smo jedan veliki izazov, kako disperzirati rizik, koji nas je slijedio sve do ljetne turističke sezone. No, kako se cijeli trend kretao, gdje je Hrvatska bila šampion turizma sredozemnih zemalja, tako je i vinarija Kutjevo imala rekordnu sezonu. U srpnju i kolovozu smo ostvarili rekordne izlaze vina u našoj cjelokupnoj povijesti.IMG 2536

Godinu smo završili izuzetno zadovoljni, prodali smo preko 1,1 milijuna litara više vina nego u covid 2020. godini, što je bilo iznad svih očekivanja. Pokazali smo i snagu brenda koji već postoji skoro 800 godina, plasirali smo preko 2 milijuna litara vina. Imali smo plasman u preko 23 države Europe, otvorili smo nova tržišta, isto tako imali smo dogovore u Kanadi i Americi.

IMG 2544

Kutjevo d.d. ne predstavlja samo ovu vinariju, mi predstavljamo cijelo vinogorje. Jedan dio tog se prelio i u retail, kao što je poznato više je bilo kućnih druženja i prilagođavanja svih nas ovoj epidemiološkoj situaciji, tako da smo i tu bilježili rast. Ono po čemu smo najpoznatiji je kutjevačka graševina, plasirali smo 960 tisuća butelja u 2021. godini - zaključio je Galić.

IMG 2522

 

Nakon blagoslova vinograda na Vinkomiru koji je dao kutjevački župnik vlč Ivan Štivičić, orezani su prvi trsovi i zaliveni starim vinom za bolju rodnost. Uslijedila je priprema vincelovske delicije, pečenje kobasice i slanine na štapu uz veliku vatru. 

IMG 2546