Subota, 10 Rujan 2022 10:23

Strašna željeznička nesreća kod Novske ukazuje na 4 teška propusta

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Uz najteži propust strojovođe, koji je prošao kroz crveni signal, upravljački sustav bez sigurnosne redundancije ukazuje na lošu organizaciju u HŽ-u, a kvar teretnog vlaka ukazuje na loše održavanje vlakova i propuste u kontroli

Autor:  prometni stručnjak Željko Marušić

Foto:  Canva, čitatelj, Facebook, objavljuje Večernji.hr

Prolazak kroz crveni signal najteži je prekršaj u prometu, koji za strojovođu indicira kaznenu odgovornost i gubitak radnog statusa. Problem je vjerojatno u umoru i činjenici da mnoge strojovođe, uz službeni posao rade i druge, ne odmaraju se kad bi trebali, pa u upravljačku kabinu lokomotive ulaze umorni.

Upravo stoga, ali ne samo zbog toga, nedopustivo je da sigurnosni sustav radi bez sigurnosne redundancije, koja bi trebala uključivati pouzdanu radijsku i mobitelsku vezu upravljačko-sigurnosne službe i strojovođe te mogućnost isključivanja električnog napajanja lokomotive.

A okidač nesreće bio je kvar teretnog vlaka, koji ukazuje na nekvalitetan i neodgovoran rad u sustavu HŽ-a, loše održavanje i propuste, odnosno nedostatak kontrole. Treba odmah smijeniti cjelokupnu upravu HŽ-a, a nova treba početi dubinski i sustavno rješavati probleme.