Srijeda, 28 Rujan 2022 20:58

Projekt "Zlatna Slavonija Eno & Gastro" i radionica event ponude u Vinariji Galić

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KUTJEVO - U sklopu projekta ''Zlatna Slavonija Eno & Gastro'' namijenjenog ugostiteljskim objektima i prvenstveno restoranima i osoblju istih, kojega provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije pokrenut je početkom godine. Kroz projekt održana je radionica event ponude u Vinariji Galić u njihovom restoranu. Na radionici su sudjelovali kuhari Svečane sale Gloria, Vinote d.o.o. – Restoran Shhhuma, Restorana Schon blick, Krčme Stari fenjeri, Krčme Zlatni lug, Funky fooda i Vile Stanišić, koji su asistirali u pripremi objeda od 6 sljedova zajedno s kuharom chefom Brankom Ognjenovićem. Radionica je namijenjena  kuharima, te će se na istoj kreirati meni od 6 sljedova na bazi lokalnih namirnica, jela koja se kuhaju/pripremaju s vinom, namirnice tipične za jesensko/zimski meni, korištenje domaće svinjske masti s raznim dodacima, te izrada fermentiranog kruha sa vlastito uzgojenim kvascima uz sljubljivanje svih jela s vinima.

Jela koja su bila predmet radionice i koja su kušali svi polaznici radionice i predstavnici medija: 1. slijed: 4 degustacijska zalogajčića – namaz od masti  i karameliziranog luka, mast crne svinje sa domaćim čvarcima i klicama od cikle, pašteta od pileće jetre  aromatizirana svježim vlascem, šumski varganj na karameliziranom luku sljubljeno sa pjenušcem brut. 2. slijed: legirana juha na bazi graševine i češnjaka s krutonima i slavonskim bučinim uljem  uz vino G točka. 3. slijed: među jelo sotirana i grilana buća zapečena s kozjim sirom uz sauvignon blanc. 4. slijed: file smuđa u posteljici vinskog  tijesta na pjenici sauvignona uz bijeli cuvee. 5. slijed glavno jelo: glazirana teletina u nježnom umaku uz kremu od batata i pire od graška i mente uz vino chardonnay (macerirani). 6 slijed desert: rekonstrukcija štrudle od jabuke uz izbornu berbu graševine.

 Uz chefa Ognjenovića praktični dio za restoransko osoblje održao je priznati sommelier Darko Lugarić , koji je  kao i g. Ognjenović od samog početka uključen u  projekt Zlatna Slavonija eno&gastro, a u serviranju vina pomagali su mu konobari iz restorana uključenih u projekt. Služena su najbolja vina vinske kuće Galić iz Kutjeva, a osnovni cilj je bio što bolje sljubiti vino uz zadano jelo, kako bi gostu ponudili vrhunski užitak. Kako su čak tri jela pripremana uz vino kao sastojak tražilo se upravo najbolje koje će odgovarati posluženo uz jelo, što je sommelier Darko Lugarić izvrsno odabrao i prikazao konobarima koja važnost ponude odgovarajućih vina i napitaka uz jela.

Radionice će biti nastavljene i u drugim ugostiteljskim objektima i restoranima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta.