Četvrtak, 09 Veljača 2023 14:15

Danas 9. veljače obilježavamo Svjetski dan pizze - popularno jelo na cijelom planetu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Svi i u svakom kutku planete Zemlje poznaju pizzu, jedno od najpopularnijih brzih jela koja su se udomaćila u gotovo svim kuhinjama, široko popularno i zastupljeno na menijima većine restorana, brzih restorana i raznih malih i pokretnih restorana. No rijetki znaju da je pizza kao jelo nastala još u 10. stoljeću i to u Napulju, da je bila jelo siromašnih, ali da ima i svoj dan, 9. veljače je proglašen kao Svjetski dan pizze. Pizza u Hrvatskoj dolazi polako 70-tih godina i od tada je postala jedno od najpoznatijih i najpopularnijih jela, koje su naravno prvo prihvatili mladi.

U početku je pizza bila obična, tanka krušna pogača na koju se stavljao umak od rajčice i najčešće mozzarela ili neki drugi naribani sir i nije bila oavako savršeno okrugla. Kasnije se u recept dodavalo i nekih drugih namirnica, a u samom početku to je bilo jelo za užinu, uglavnom jelo siromašnih u Italiji.

Recept po kojemu danas svi pripremaju pizzu nastao je 1889. godine i recept obvezno sadrži krušnu pogaču na koju se stavlja umak od rajčice, sir mozzarela i bosiljak, pravilnog je okruglog oblika. Ovaj recept je i zaštićen u Italiji. Sve ostalo se nadopunjavalo vremenom i danas sigurno ima preko stotinu vrsta pizza. Ubrzo su se počele dodavati masline, gljive, šunka, panceta, razne kobasice, jaja, kasnije morski plodovi, a najnovije su vegetarijanske, pizze sa dodatkom egzotičnog voća. Sve ostalo što danas može sadržati pizza samo je mašta granica.

Danas su stručnjaci izračunali da se u Svijetu ispeče preko 5 milijardi pizza, a postoje i neki rekordi kada je pizza u pitanju. Tako je najveća pizza ispečena u Johannesburgu 1990 godine a bila je široka 31,4 metra. Za njenu izradu utrošeno je 500 kg brašna, 800 kg sira, 900 kg umaka od rajčice. Ali 2005. godine i taj rekord je nadmašen u Americi. Potrošeno je više namirnica, pizza je bila veća, a u njenoj izradi uz glavnog pizza majstora radilo je još 200 pomoćnika.

Pizzu mnogi svrstavaju u nezdravu, brzu hranu, no ona ima i nekih zdravstvenih koristi, jer upravo umak od rajčice koji sadrži likopen koji je poznati antioksidans i smanjuje rizik od raka. Tu su svakako i potrebne količine kalcija i klaija koje daje sir, a upravo o onome što ćemo od ostalih namirnica koristiti na pizzi dolaze i njene druge koristi za naš organizam i zdravlje. To što ima malo više ugljikohidrata ne znači da je izbacujemo kao nepoželjnu, nego treba razmišljati pozitivno o tom slasnom komadu i našem omiljenom zalogaju, ali bez pretjerivanja.