Utorak, 21 Veljača 2023 09:25

Kravice ne žive kao kraljice

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Prijatelji životinja nastavljaju s optužbama Belja za obmanu javnosti  -

- Složili video sa snimkama s drugih farmi i zatražili od Belja da im pokažu odvajanje telića

Budući da su se iz Belja, čiji je brend Kravica Kraljica, oglušili na zamolbu udruga Prijatelji životinja objavila je potresni video sa scenama snimljenima na drugim farmama u Europi i svijetu. U pismu koje su Prijatelji životinja poslali Belju prošli tjedan, iznose vrlo potresne činjenice i traže ih za dopuštenje da snime rođenje i prvi dan telića na nekoj od njihovih mliječnih farmi kako bi zainteresiranima dopustili da procijene sami odvajaju li se telići od svojih majki i je li takav tretman kraljevski.

Novom kampanjom Prijatelji životinja ne osvrću se na uvjete u kojima životinje na farmama koje mlijekom opskrbljuju proizvode brenda Kravica kraljica, već na neospornu činjenicu da je svako mlijeko koje dospije u njihovu šarenu ambalažu oduzeto od teladi kojima je to mlijeko bilo namijenjeno. Na snimkama s drugih farmi u videu se mogu vidjeti vrlo brutalni prikazi majki krava koje neuspješno trče za svojom djecom, netom rođeni telići u izoliranim boksovima, a prikazani su i zadnji trenutci muškog telića i krave, snimljeni u klaonici. Video naratira dječji glas i tako uprizoruje tele Petru s kojom su Prijatelji životinja započeli cijelu kampanju, a o kojoj se više može pronaći na www.trazisekraljica.net.  

Kako navode, netom rođenu telad na farmama koje opskrbljuju mljekaru u kojoj nastaju proizvodi Kravica Kraljica odmah se odvajaju od majki. Odvajanje predstavlja izuzetan stres i majkama i djeci. Krave u prirodi provode i do 14 mjeseci s djetetom, dok se ne osamostali. Stvaraju snažne veze s njima, izmjenjuju nježnost i štite ih, baš kao što i ljudske majke čine sa svojom djecom.

Većina krava na mliječnim farmama iscrpljena je i istekne im „proizvodni vijek” do pete godine pa ih šalju na klanje, a dijelove njihova tijela pretvaraju u mesne proizvode. Žensku telad, nakon što naraste, čeka ista sudbina kao i majke: ciklus uzastopnog oplođivanja, rađanja i oduzimanja djece te pretvaranja u strojeve za mužnju. Mušku telad šalju na tov, a završna stanica im je, kao i svim žrtvama mliječne industrije, klaonica.

“Vjerujemo da bi se svi složili da se opisani postupci, koji su standardna praksa na svim većim farmama, ne mogu opisati kao „kraljevski”. Za zlodjela poput uskraćivanja majčinstva i oduzimanje djeca te prisiljavanja na život u neprekinutom krugu prisilnog oplođivanja, rađanja i zatočeništva, kada bi se činila ljudima jedina bi primjerena kazna bila doživotni zatvor. Termin koji više priliči opisu odnosa farme prema kravama je ropstvo zbog čega je vrlo neetično nazivati te krave kraljicama. To je ništa drugo nego zataškavanje stvarnog stanja odnosa prema životinjama i manipulacija javnosti. Konstatiraju Prijatelji životinja
 
Iz udruge Prijatelji životinja žele da javnost zna istinu o paklenom krugu prisilnog oplođivanja i oduzimanja djece kravama te razmisle o odbacivanju životinjskog mlijeka. Na taj način pomoći će životinjama, okolišu i vlastitom zdravlju.
 
Više informacija o mliječnoj industriji i načinima obmane javnosti te video malenog teleta po imenu Petra može se pronaći na www.trazisekraljica.net.