Četvrtak, 16 Ožujak 2023 08:32

Zašto više trošimo a manje štedimo ?

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Posljednjih 25 godina – trošimo četiri puta više nego što štedimo. Trošimo 1,8 do 2,7 puta više nego što zaradimo. Imperativ je kapitalističkog društvenog uređenja POTROŠNJA bez obzira na cijenu – sasvim razumljivo promatramo li gospodarske nužnosti, ali ne i potrošačke mogućnosti građana Hrvatske.

Tijekom jedne godine kupimo između 10 i 40 različitih proizvoda (odjeća, nakit, namještaj, kozmetika, knjige...) koje koristimo tri, dva, jedan puta ili čak niti jednom.
Sve više gomilamo i takozvanog „digitalnog smeća“ – poput fotografija, glazbe, e-knjiga, aplikacija, igara...) na koje također trošimo zarađeni novac, a te proizvode koristimo jako malo ili nimalo.

Godišnje gubimo i do 3.500 eura jer neznamo upravljati pravilno energentima i prirodnim resursima koje koristimo (električna energija, voda...)

Trošimo (a ne štedimo) jer živimo u potrošačkom društvu, želimo osjetiti zadovoljstvo koje nemamo, tražimo emocije koje smo izgubili, rješavamo se stresa kojega ćemo potrošnjom gomilati, kupujemo hranu od koje ćemo se debljati...

Edukacijska, poslovna i financijska pismenost stanovništva Europske Unije u populaciji od 16 do 65 godina je takva da čak 77% ljudi nema dovoljno znanja i vještina za kvalitetno upravljanje svojim poslovnim izborima kao niti financijama. Glavni strah od neuspjeha rješava se učenjem i stalnim ulaganjima u vlastite kompetencije i znanje o upravljanju novcem. 2023. godina je proglašena godinom ulaganja u znanja, edukacije, kao i usvajanje novih vještina i informacija za galopirajuće promjene koje nas prate u svijetu oko nas. Poglavito u poslovnoj sferi...

Iz navedenih razloga pozivamo Vas na prvu besplatnu edukaciju pod nazivom „Zašto više trošimo, a manje štedimo?“ namijenjenu svima koji žele steći, podsjetiti se i razmijeniti iskustva kako kvalitetno upravljati novcem te kako ga kvalitetno zadržati, ulagati, zarađivati i sačuvati za ciljeve koje želimo. 

Cilj je ovaj model suradnje graditi u pravcu besplatnih edukacija za upravljanje novcem prenijeti diljem Hrvatske i što više građana upoznati kako kvalitetno upravljati financijama. 

Besplatne edukacije rezultat su suradnje i zajedničkog projekta u obrazovnom djelovanju Grada Varaždinske Toplice i edukacijske platformewww.Valoreschool.com. Sve prijave dolaska obavljaju se na mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.