Četvrtak, 25 Svibanj 2023 10:33

Kanižlići svojim 11. Humanitarnim sajmom sudjeluju u projektu Marijinih obroka "Gladnoj djeci za školski obrok"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U dvorištu OŠ Antuna Kanižlića održava se punih 11. godina Humanitarni i prodajni sajam u sklopu projekta "Gladnoj djeci za školski obrok" koji ova škola ostvaruje uz pomoć učenika i njihovih roditelja, nastavnika i građana Požeštine te u suradnji s međunarodnim projektom Marijini obroci Hrvatska,  osiguravaju sredstva za školski obrok gladne djece u Africi. Cijelu godinu učenici i voditelji iz Kanižlićeve škole se brinu za osiguravanje sredstava za školski obrok, a u sklopu toga organiziraju i Humanitarni sajam na kojemu također sakupljaju sredstva za humanitarnu namjenu.

 - Sve što imamo u školskom dvorištu na sajmu su darovane stvari koje su Požežani, učenici i nastavnici donijeli u zamjenu za donaciju. Mnogo je truda i radosti uloženo u ovaj Projekt. Sretni smo što se u našem gradu prepoznaje vrijednost ovoga projekta koji je dio jednostavnog i djelotvornog rješenja za glad u svijetu. Podsjetimo da je za jedno dijete potrebno 11 centi na dan kako bi pohađalo školu i dobilo topli obrok, što za njih znači sigurnu budućnost. Na taj način Marijini obroci nude jednostavno rješenje za problem gladi kod djece u Afrikim zemljama i drugdje u svijetu. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način podržali ovaj projekt prehrane djece u najsiromašnijim dijelovima svijeta. Prihodi od prodaje u cijelosti će biti uplaćeni na račun Marijinih obroka Hrvatska - istakle su voditeljice projekta Vlasta Jezerčić i Ivana Đimoti.

Uz prigodni program na pozornici koji su im pomogli svojim nastupima učenici Glazbene škole Požega, učenici OŠ Dobriše Cesarića, učenici OŠ Julija Kempfa, učenici Katoličke osnovne škole i domaći učenici, započeo je Humanitarni sajam. Sve okupljene na sajmu pozdravila je ravnateljica škole Renata Marinić i zamjenik županice Ferdinand Troha i dali podršku ovom humanitarnom projektu.

Na brojnim štandovima na prodaju su ponuđeni brojni radovi učenika, učeničke zadruge i predmeti koje su donijeli učenici od svojih kuća. Organizirali su i pravu ugostiteljsku ponudu s restoranom i kafićem u kojima ste mogli dobiti, od sendviča, hot doga, pizze, vrućih palačinki, mnoštvo vrsta kolača, kavu, čaj i sokove, a učenici su se iskazali u pripremi jela, slastica, pića, ali i kao konobari koji su usluživali svoje kolege, goste škole, građane koji su navratili na sajam i ostale posjetitelje. Štandove su imale i Obrtnička škola, Poljoprivredno prehrambena škola, Fakultet turizma i ruralnog razvoja  i Studentski dom, a bila je za posjetitelje organizirana i aukcija vrednijih predmeta i poklona.

                                                                            -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -

Humanitarna udruga „Marijini obroci“ dio je međunarodnog projekta Mary's Meals koji u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osigurava svakodnevni topli obrok za djecu. Većini te djece to je ujedno i jedini obrok u danu. Marijini obroci trenutačno hrane više od 2.429,182 djece. Marijini obroci Hrvatske, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju otvorenih 26 školskih kuhinja : 4 u Malaviju, 8 u Liberiji, 5 u Beninu, 8 u Zambiji i 1 u Ekvadoru. U školskim kuhinjama svakodnevno osiguravamo obroke za 18 114 djece. U prošloj godini Marijini obroci Hrvatske osigurali su obroke za 70 000 gladne djece na mjestu obrazovanja. Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu ne samo preživjeti, već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost. Trenutno se s prosječno 22 € može jednom djetetu osigurati obrok tijekom cijele školske godine. Od svake donacije 93% ulaže se izravno u programe prehrane. Ako želite pomoći novčanim prilogom, donaciju možete uplatiti na račun udruge Marijini obroci u Zagrebačkoj banci: HR7923600001102102666. Ako imate pitanja ili želite saznati više o radu udruge Marijini obroci, nazovite nas na broj telefona 01/5509250, kontaktirajte nas na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., posjetite nas na stranici www.marysmeals.hr ili uživo u našim info centrima u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Požegi. Ako imate pitanja ili želite više saznati o radu udruge Marijini obroci i o radu volontera u Požegi 098/1664604

Kontaktirajte nas na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nas posjetite na stranici www.marysmeals.hr