Petak, 15 Rujan 2023 10:03

Međusobno poštovanje iz perspektive učenika prvog razreda na poštanskoj marki

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Zagreb – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. rujna 2023. novu prigodnu poštansku marku na temu međugeneracijske solidarnosti s motivom djeteta koje pomaže djedu slušati glazbu.Autor likovnog predloška Manuel Barišić, učenik Osnovne škole „Turanj“, Područne škole „Cerovac Vukmanički“,ujedno je i pobjednik natječaja Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu. Nagradni natječaj, koji Hrvatska pošta u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira od 2007. godine, provodi se u osnovnim školama širom Hrvatske te se njime odabire likovno rješenje za dječju poštansku marku Republike Hrvatske.Ovogodišnja tema bila je međugeneracijska solidarnost.Manuel, pobjednik natječaja, potpisan je na prigodnoj marki te za svoj rad nagrađen prijenosnim računalom i pisačem.

Autorica marke je Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba, a nominalna vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je tiskana u 30.000 primjeraka u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

    Marka solidarnost      Tekst pratećeg letkanapisala je mag. psych. Iva Vukojević, asist.

Iako pripadnici različitih generacija ponekad ne razumiju odluke i ponašanja jedni drugih, uvijek postoji prostor za međusobno poštovanje. Zalaganje za međugeneracijsku solidarnost, stoga, obuhvaća nas same, naša mala svakodnevna ponašanja koja nose značenje poštovanja drugih, ali i naše uključivanje u društvena pitanja kojima je cilj poboljšanje kvalitete života različitih generacija.

Još od pamtivijeka događaju se dva međugeneracijska sraza. Postoje zapisi iz antičke Grčke u kojima starije generacije optužuju mlađe da su sve ljeniji i sebičniji, a mlađi okrivljavaju starije da ih ne razumiju. I danas mladi doživljavaju da stariji ne shvaćaju njihove odluke, a stariji da se mladi ponašaju sve gore i gore. Čini nam se kako je to svojstveno samo nama, no povijest nas uči da su takve situacije sastavni dio ljudskog života. Iako se možda ponekad ne shvaćamo, uvijek postoji prostor za međusobno poštovanje.

Primjeri međugeneracijske solidarnosti svugdje su oko nas, u malim svakodnevnim stvarima, od ustupanja mjesta starijima u javnom prijevozu do čuvanja unuka u dječjem parku. Ekstremne situacije, poput pandemije i potresa, ističu nužnost međugeneracijske solidarnosti. Često dodatnu pažnju i pomoć tada usmjeravamo prema onima koji su posebno ugroženi. Osim što je međugeneracijska solidarnost prisutna u našim ponašanjima, ona je također isprepletena s našim društvenim strukturama. Pitanja dječjih prava, života s vrlo niskom mirovinom i kvalitete obrazovanja mlađih generacija samo su neka sustavna pitanja koja se temelje na ideji međugeneracijske solidarnosti. Stoga zalaganje za međugeneracijsku solidarnost obuhvaća društveni sustav u kojem živimo, ali i nas same, naša mala svakodnevna ponašanja koja nose značenje poštovanja drugih.