Subota, 11 Studeni 2023 12:12

Uz kišu ipak održane manifestacije „Martinje & Okusi jeseni“ i krštenje mošta požeških vinogradara

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA  - Nije ni neprekidna i dosadana kiša omela ovogodišnju manifestaciju "Martinje & Okusi jeseni u Požegi" koja je započela već u jutarnji satima i to Martinjskim izletom na Požešku goru u organizaciji HPD Sokolovac kojim Turistička zajednica Grada Požege želi povezati Požešku goru, kao prirodno dobro u samom centru grada, s manifestacijama koje su u svojoj biti vezane uz obronke naših gora i njihove vinograde. Polazak planinara nakon 8 sati iz šetališne zone, unatoč kiši, jer us pristigli planinari iz daleka, sve do Zagreba. Vodič izleta bio je Dragan Davidović, a ruta je išla preko Trga Sv. Trojstva, pokraj kapelice sv. Vida i Sokolovom ulicom natrag prema centru grada. Za planinare i izletnike osigurane su kiflice i čaj za okrijepu nakon povratka.

U jutarnjim satima počeo je i prigodni jesenski sajam na kojemu je najavljenih preko 60 izlagača, no došli su najhrabriji, a neke je kiša i ružno vrijeme ipak odvratila od dolaska. Oni najuporniji izložili su svoju robu i ponudili na prodaju, od domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina gdje je svatko zasigurno mogao pronaći nešto za sebe. Od kestena i proizvoda od kestena, koje su pekli izviđači Izviđačkog odreda Požega, do domaćeg mladog vina požeških vinogradara iz Udruge vinara Stjepan Koydl, ali i odličnih vina starijih godištas Vina Romić, Vina Šolčić, Vina Tandara iz Kutjeva, te Akademskih vina Fakulteta za turizam i ruralni razvoj, proizvoda od buče OPG Livak, te zimnice, meda, domaćih sokova, slastica, suvenira, prirodnih čajeva i suhomesnatih proizvoda iz Belišća i Osijeka.

Nije kiša omela niti središnji dio manifestacije, a to je obred krštenja mošta uz vinskog kardinala Vladu Bauera i njegove ministrante Uroša Svitlicu i Željka Pejkovića, koja je na programu bila  u 11 sati. Ovogodišnji biser kum moštu bio je požeški vinogradar sa Sokolovca Josip Herceg, koji se dobro pokazao i ispio pehar mladog požeškog vina. Za dobru atmosferu cijelo vrijeme, a posebno uz krštenje mošta pobrinuli su se pop tamburaški sastav Paori.

Za najmlađe sugrađane, u Ulici Dragutina Lermana od 10 sati, pripremljene su brojne jesenske radionice i igraonice u suradnji sa Zabavno – rekreativnim centrom Meraki, koje je najveći dio koji je predviđen na otvorenom ipak omela kiša. U tom dijelu ulice Dragutina Lermana svoje proizvode su predstavili i učeničke zadruge - „Pčelice“ (OŠ Antuna Kanižlića), „Slap“ (OŠ „Dobriša Cesarić“), „Neven“ (OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice), „Trenk“ (OŠ „Vladimir Nazor“ iz Trenkova), te Obrtnička škola i Poljoprivredno – prehrambena škola iz Požege, sa svojim turističkim, prehrambenim i ugostiteljskim smjerovima i učenicima kokji su pripremili za degustaciju više proizvoda, slastica i slanih delicija.