Nedjelja, 12 Studeni 2023 09:31

Martinje kod Ive Enjingija uvijek uz krštenje mošta i vinskog kardinala, tamburaše ali i sve dosadašnje vinske kumove

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

HRNJEVAC - Vinski hram našeg najpoznatijeg vinara Ive Enjingija u Hrnjevcu uvijek je mjesto okupljanja prijatelja vina, poslova oko vina i brojnih vinoljubaca. Jedan od razloga je i Martinje, krštenje mošta i mladog vina, koje tradicionalno bude najveća proslava ovog vinskog blagdana u jednoj vinariji. I ove godine okupilo se preko stotinu uzvanika i posjetitelja u vinskom podrumu u Hrnjevcu, gdje je Ivo Enjingi upriličio obilazak podruma, a kasnije nezaboravnu feštu u velikoj dvorani iznad podruma. Veliki broj gostiju došao je iz Dalmacije i Istre, tradicionalno najboljih kupaca vina za turističku sezonu, no nije manjkalo niti onih cjelogodišnjih kupaca iz Zagreba i s kontinenta, a najviše naravno bilo ih je iz Slavonije. Svima njima zajedničko je što slave i vjerno kušaju ponajbolja vina kuće Enjingi, koja su se dokazala na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima. Prve medalje s prestižnog Decantera dobila su upravo vina Ive Enjingija, a onda je uslijedio Pariz i ostale europske prijestolnice, sve do Amerike.

Sve goste Enjingi je podsjetio da proslavu Martinja posvećuje svom djedu Martinu, koji je na današnji dan slavio rođendan i imendan, a od kojega je i naučio sve što zna o vinovoj lozi i vinu. – Ovim događajem mi nastavljamo našu tradiciju, a čuvajmo tu tradiciju da ostavimo nešto i za pokoljenja koja dolaze iza nas. Ja u svojim vinogradima nastavljam tradiciju ekološkog uzgoja vinove loze, a i u podrumu pri njegovanju vina ne upotrebljavamo nikakvu kemiju. Sve ovo dar je naše prirode, a ja darujem vama na uživanje. I ova vinogradarska godina je bila teška, bilo je tijekom godine puno kiše i tuče, pa onda sušnih razdoblja, jednu nbovu vrstu koju sam tek počeo uzgajati I dolazi ranije, najviše su pojele ptice prije berbe, no iako ga je znatno manje ovogodišnje grožđe je odlične kvalitete. Već sada vidljiva kvaliteta mladih vina tek će pokazati sve svoje vrline u slijedećim mjesecima njihovog dozrijevanja – istakao je Ivo Enjingi, napomenuvši da ima dovoljno odličnih vina iz prethodnih godina, te da se svi opuste uz čašicu, specijalitete i pjesmu.

Naravno da je kulminacija večeri tradicionalni ceremonijal krštenja mošta. - Nijedne godine mošt nije postao vino bez ovog obreda - počinje stari ceremonijal kojega vodi, jedini u Hrvata, vinski kardinal Vladimir Bauer, uz pomoć ministranata Željka Pejkovića i Uroša Svitlice. Biser vinski kum ove godine bio je vlasnik zastupničke kuće i  veletrgovine vinima iz Beograda, Petar Mirković, koji u Srbiji promovira I prodaje I vina Vinarije Enjingi. Vinski kum se morao svečano obvezati da će godinu dana voditi obvezu čuvanja novorođenca, a sve to morao je potvrditi ispijanjem povećeg pehara mladog vina. Za to je dobio i pohvale vinskog kardinala, kao posebno „žedan kum“, što je pohvala za kuma koji bez prekida, gotovo naiskap popije pehar koji sadrži 6 dcl vina.

Dugogodišnji običaj kod Enjingija je da se okupe i svi dosadašnji vinski kumovi, koji uz zdravicu otpjevaju po koju pjesmu uz pratnju mladih tamburaša.

Uz dobra jela, specijalitet su kod Enjingija jela od crvenog kanadskog Red angus goveda kojih nekoliko stotina uzgaja također u ekološkom uzgoju. Poseban je tako bio slavonski čobanac, juneći odresci u umaku s njokima, sve od kvalitetnog junećeg mesa, te na kraju vruća janjetina upravo skinuta s ražnja za večeru. Uslijedile su degustacije vinskih uspješnica Ive Enjingija, neke iz arhive stare i više od 20 godina.